Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podporu z grantového programu Zelené oázy získa 24 projektov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Podporu z grantového programu Zelené oázy získa tomto roku 24 projektov. Ľudia im svojím hlasom môžu pomôcť zvýšiť rozpočet. Najlepšie komunitné enviroprojekty si rozdelia 60.000 eur. Informovala Nadácia Ekopolis.

"V novom ročníku grantového programu Zelené oázy vybrala odborná komisia z prihlásených žiadostí 16 projektov, ktoré získajú priamu finančnú podporu. Ďalších osem vybraných návrhov sa od 1. februára do 1. marca uchádza o hlasy verejnosti na www.spoludokazemevela.sk," priblížila nadácia s tým, že počet hlasov rozhodne o konečnej výške finančnej podpory.

archívne video

Rezorty životného prostredia a vnútra sa dohodli na efektívnejšej spolupráci pri odhaľovaní environmentálnej kriminality (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Programová manažérka Nadácie Ekopolis Ľubica Štúberová poukázala na to, že do hlasovania postúpil z každého kraja Slovenska jeden projekt. Projekty v hlasovaní si prerozdelia 21.000 eur. Víťaz hlasovania získa 4500 eur, druhé miesto získa 3500 eur a podpora pre ďalšie miesta bude klesať až po posledné ôsme miesto, ktoré na svoju realizáciu získa 1500 eur, vysvetlila.

O podporu verejnosti súťaží mesto Lučenec

O podporu verejnosti súťaží mesto Lučenec, kde miestni plánujú vybudovať edukačnú včelnicu, prírodnú učebňu a vysadiť slivkovú alej. Dobrovoľníci z Lozorna plánujú na Vrchnej hore vyčistiť a spriechodniť zarastený chodník od smetí a vytvoriť tam miesto na oddych s výsadbou a posedením. O financie sa uchádza aj Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko. V rámci projektu by chceli vysadiť záhradu s jedlými rastlinami, trvalkami a kríkmi, ktoré majú vytvoriť životný priestor pre zvieratá a slúžiť na oddych pre návštevníkov v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky.

Verejnosť môže zahlasovať aj za projekt BIO:VCEL:IN, ktorý má priniesť do areálu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre včelnicu a výsadbu stromov a krov atraktívnych pre včely. Občianske združenie Feidias chce vysadiť lipovú alej na turisticky zaujímavom vrchu s výhľadom na obec Habura v okrese Medzilaborce.

Ďalej sa o podporu uchádza základná škola v obci Drietoma

Plánuje premeniť školskú záhradu na ovocný sad s pôvodnými odrodami ovocných stromov a vytvoriť priestor na chov drobných domácich zvierat. Združenie Úsmev pre druhých z Piešťan by rado vysadilo pestrú záhradu určenú na vzdelávanie, terapiu, detskú hru a relax. Ľudia môžu svoj hlas odovzdať aj miestnym nadšencom z Námestova, ktorí plánujú na brehu Oravskej priehrady v časti "Bazén" vysadiť 18 stromov čerešne vtáčej a priestor sprístupniť verejnosti. 

Viac o téme: RozpočetZelené oázyEnviroprojekty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu