Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skvelá správa! Takmer každému zamestnancovi príde už vo februári vyššia výplata! TOTO je dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od nového roka sa zvyšuje nezdaniteľná časť základu dane, vďaka čomu zamestnancom "cinkne" vo februári vyššia výplata - aj keď im firma nezvýšila hrubú mzdu. Zamestnanci s deťmi si okrem toho môžu výplatu zvýšiť daňovým bonusom na dieťa. Ten sa im spolu s nezdaniteľným minimom uplatňuje každý mesiac vo výplate.

archívne video

Vyjadrenie Erika Tomáša k 100 dňom vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vo februári si zamestnanci prilepšia. Nezdaniteľná časť základu dane sa totiž od nové roka zvýšila. Píše o tom portál Finsider. Výška nezdaniteľnej časti základu dane sa odvíja od životného minima, pričom predstavuje 21-násobok sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. 

Skvelá správa! Takmer každému
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Keďže suma životného minima k 1. januáru 2024 je stanovená vo výške 268,88 eura, nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka predstavuje pre rok 2024 sumu 5 646,48 eura (predtým 4 922,82 eura). Ako informuje Finančná správa, túto sumu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka si môže daňovník uplatniť v roku 2024 prípade, ak jeho základ dane vykázaný za rok 2024 je rovný alebo je nižší ako 24 952,06 eura (čo predstavuje 92,8-násobok sumy životného minima). Zamestnanci tak budú mať každý mesiac od dane oslobodených 470,54 eura. Ešte vlani to bolo 410,24 eura.

Nezdaniteľné minimum sa odpočítava od základu dane pri výpočte čistej mzdy. Ako uvádza príklad Finsider, kým v minulom roku dostával bezdetný zamestnanec s priemernou hrubou mzdou 1 304 eur v čistom 992 eur, po novom zarobí o vyše 12 eur viac. Je to vďaka tomu, že nezdaniteľné minimum zníži jeho daňový základ. Štátu tak zaplatí nižšie dane. Vyššia výplata mu prvýkrát v tomto roku príde na účet vo februári za mesiac január. Každému sa výplata zvýši podľa toho, koľko mesačne zarobí v hrubom.

Skvelá správa! Takmer každému
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Zamestnanci s deťmi si prilepšia aj vďaka daňovému bonusu

Niektorí zamestnaní rodičia budú mať vo februári vyššiu mzdu aj vďaka daňovému bonusu, uvádza Finsider. Na deti do 18 rokov sa uplatňuje 140 eur mesačne a bonus na deti nad 18 rokov je na úrovni 50 eur. Reálna výška bonusu sa počíta podľa toho, aký má rodič príjem a koľko má detí. Pri splnení podmienok si ho môžu rodičia uplatňovať za jednotlivé mesiace až do konca tohto roka.

Nárok na daňový bonus vo výške 140 eur je možné uplatniť prvý krát za mesiac, v ktorom sa dieťa narodilo a posledný krát za mesiac, v ktorom dieťa dovŕšilo 18 rokov. Najnižší bonus je na úrovni 20 percent z čiastkového základu dane rodiča pri jednom dieťati. S každým ďalším dieťaťom má stúpať o sedem percent. Čiastkový základ dane je hrubá mzda bez odvodov zamestnanca.

Skvelá správa! Takmer každému
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky)

Viac o téme: MzdaDaňový bonusNezdaniteľná časťVyššia výplata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu