Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zmeny pri rodičovskom dôchodku v roku 2024: Zistite, akú sumu dostanete a KEDY

Ako bude vyplácaný rodičovský dôchodok v roku 2024? Zobraziť galériu (5)
Ako bude vyplácaný rodičovský dôchodok v roku 2024? (Zdroj: Getty Images, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Po nástupe nového ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) sa mala forma financovania rodičovského dôchodku meniť, no nakoniec ostala takmer nezmenená. Sociálna poisťovňa (SP) vyplatí na základe novely zákona o sociálnom poistení rodičovský dôchodok jednorazovo v júni 2024. Pôvodná právna úprava predpokladala mesačné splátky, no rodičovský dôchodok dostanú jeho poberatelia v jednej úhrnnej splátke. Vo štvrtok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

"Rodičovský dôchodok vyplácala Sociálna poisťovňa jednorazovo v jednej úhrnnej splátke aj za rok 2023 a v tomto roku sa pôvodne malo prejsť na mesačnú výplatu dávky. Od tohto roku sa však rodičovský dôchodok na základe novely zákona bude vyplácať takisto jednorazovo v jednej úhrnnej splátke," priblížil Kontúr.

archívne video

Erik Tomáš o 13.dôchodku v roku 2024 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rodičovský dôchodok bude vyplatený v júni príslušného kalendárneho roka všetkým poberateľom dôchodku, ktorí splnia podmienky jeho nároku do 30. júna príslušného kalendárneho roka. Alebo bude vyplatený v mesiaci nasledujúcom po júni príslušného kalendárneho roka, ak sa dôchodok, od ktorého výplaty je odvodený nárok na rodičovský dôchodok, ešte v júni príslušného kalendárneho roka nevyplácal. Ide o prípady, keď napríklad ešte nebol priznaný starobný dôchodok alebo nebol dovŕšený dôchodkový vek.

Výšky rodičovského dôchodku

"Priemerný ročný rodičovský dôchodok bude približne 338,80 eura," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Suma rodičovského dôchodku bude aj v roku 2024 závisieť od vymeriavacieho základu detí v roku 2022. Sociálna poisťovňa každý rok sumu rodičovského dôchodku prepočíta podľa toho, z akého vymeriavacieho základu deti odvádzali poistné na dôchodkové poistenie pred dvomi rokmi.

V roku 2025 bude teda prihliadať na vymeriavacie základy detí v roku 2023, v roku 2026 do výpočtu vstúpia vymeriavacie základy za rok 2024, informuje Sociálna poisťovňa. Výška rodičovského dôchodku bude aj naďalej predstavovať 1,5 % z hrubého príjmu. Maximálna suma sa tak bude počítať zo sumy 1 564,80 eura mesačne.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Maximálna výška rodičovského príspevku je ohraničená. V roku 2024 predstavuje sumu 23,50 eura mesačne na jedno dieťa. Minulý rok bol príspevok od jedného dieťaťa v maximálnej sume 21,80 eura. Ak vznikne nárok na rodičovský dôchodok viacerým poberateľom dôchodku, maximálna suma úhrnu rodičovského dôchodku je 3 % z vymeriavacích základov dieťaťa.

Takto určená suma zároveň nemôže byť vyššia než 47 eur mesačne, čo predstavuje 3 % jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárnom roku 2022. Zistiť, akú sumu dieťa pošle rodičom, sa dá jednoducho cez kalkulačku na webe Sociálnej poisťovne.

Minister práce Tomáš chcel rodičovský dôchodok zmeniť

Téma rodičovských dôchodkov opäť rezonovala po nástupe novej vlády. Nový minister práce Tomáš chcel jeho podobu, v akej bola schválená, zmeniť. Navrhoval, aby deti svojimi rodičom pomáhali iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu, čím by sa ale znížil rodičovský dôchodok o vyše 90 %.

Zmeny pri rodičovskom dôchodku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okrem toho by vzal 2 % z daní organizáciám, ktoré na týchto príspevkoch roky fungujú a tiež aj podporu obyčajným ľudom s ťažkým osudom, ktorým sa takouto formou dalo pomôcť. Po kritike politikov, organizácií a verejnosti preto v decembri vláda rozhodla, že sa zachová rodičovský dôchodok v plnom rozsahu. "Dohodnuté riešenie si nevyžiada vstup do mechanizmu venovania 2% z daní z príjmov, čiže tento mechanizmus zostáva nedotknutý," uviedol minister.

O rodičovský dôchodok nie je potrebné žiadať

Ak ste rodičom alebo osvojiteľom dieťaťa, nárok na rodičovský dôchodok vám vzniká priamo zo zákona. To znamená, že dieťa nemusí podať žiadne vyhlásenie. Nárok na rodičovský dôchodok nevznikne priamo zo zákona, ak dieťa urobí vyhlásenie v zákonom stanovenej lehote, aby nárok naň nevznikol.

Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobného dôchodku, invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku v prípade, ak dieťa takéhoto poberateľa odvádzalo v roku 2021 poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaErik TomášRodičovský dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu