Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

S novým rokom stúpa minimálna mzda: TOTO sa zamestnávateľom nepáči, za vyššie príplatky zaplatíme všetci!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Minimálna mzda od januára 2024 stúpla z pôvodných 700 eur na 750. Tento nárast vyplýva z dohody medzi zamestnávateľmi a zamestnancami, vďaka ktorej sa len po druhýkrát vôbec dohodli na navýšení minimálnej mzdy o sumu vyššiu, ako určuje zákon. Zvyšovať by sa tak mali aj príplatky za prácu počas sviatkov či nočnú prácu, zamestnávatelia tvrdia, že tieto zmeny sú veľmi drahé.

Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude vo výške 750 eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

S príchodom nových pravidiel sa zdvíhajú aj hlasy zamestnávateľov, ktorí žiadajú zmenu. Dôvodom je zvyšovanie príplatkov, ktoré sú viazané na výšku minimálnej mzdy. Zákon garantuje, že minimálna mzda musí byť aspoň na úrovni 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku. V tomto roku je to 750 eur. Minimálna hodinová mzda sa tak zvyšuje z približne štyroch eur na štyri eurá aj 30 centov, píše portál RTVS.

Odborári by najradšej videli nárast minimálnej mzdy aspoň vo výške 60 percent priemernej mesačnej mzdy, čo je podľa hovorkyne rezortu práce Natálie Jachym Holubovej aj jedným z bodov, ku ktorému smerujú oči našej vlády. „Jednou z priorít vlády je rast minimálnej mzdy, pričom plánuje zmeniť aktuálny mechanizmus výpočtu tak, že jej výška bude garantovaná na úrovni 60 percent z priemernej mzdy,“ uviedla hovorkyňa.

S novým rokom stúpa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vyššia minimálka môže tlačiť ceny nahor

Šéf Asociácie zamestnávateľov a zväzových združení SR Rastislav Machunek tvrdí, že vo zvyšovaní minimálnej mzdy problém nevidí, kameňom úrazu sú však v jeho očiach príplatky, ktoré sú na jej výšku naviazané.

Zvyšovanie príplatkov môže mať nepriaznivý dopad aj na spotrebiteľov. Zvýšenie výdavkov zamestnávateľov na prácu v noci, cez víkendy a sviatky sa premietne do cien tovarov a služieb, upozorňujú experti. Najviac a najrýchlejšie zdražovaním zasiahnutými oblasťami by sa tak mohlo stať gastro alebo doprava.

S novým rokom stúpa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Čiže dá sa očakávať, že rast týchto mzdových nákladov, ktorý je napojený na rast príplatkov, bude zvyšovať infláciu,“ podotkol vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž. Podľa asociácie priemyselných zväzov a dopravy by ich v novom roku mali príplatky stáť zhruba 180 miliónov eur. Treba preto očakávať, že tieto výdavky negatívne pocítia aj naše peňaženky.

Viac o téme: Minimálna mzdaEkonomikaInfláciaNočná práca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu