Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chystá sa ďalší mega obchod s Američanmi? Toto by Slovensko mohlo stáť viac ako pol miliardy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Gregor Fischer/dpa, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Minister obrany Robert Kaliňák zvažuje možnosť, že Slovensko objedná viac amerických stíhačiek F-16. Podľa jeho slov by ministerstvo obrany mohlo objednať ďalšie štyri stíhačky navyše. Cena by sa mohla so servisom, výcvikom a muníciou vyšplhať na ďalších viac ako 500 miliónov eur. Kaliňák zdôraznil, že momentálne podľa neho vzdušnú obranu nemáme vôbec.

"Môže prísť k diskusii o posilnení krídla v rámci F-16. Zo štrnástich možno na osemnásť,“ uviedol Kaliňák v diskusnej relácii Rádia Slovensko Otvorene s Annou Vargovou. Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko ešte koncom roka 2018. Obsatávacia cena sa vyšplhala 1,9 miliardy eur. Prvé tri lietadlá by na Slovensko mali doraziť v polovici tohto roka.

Najvyšší kontrolný úrad vyrátal ešte v roku 2021 cenu jednej stíhačky F-16 so servisom, výcvikom, infraštruktúrou a muníciou na 133,7 milióna eur. Prikúpenie ďalších štyroch lietadiel by tak mohlo vyjsť na viac ako pol miliardy.

Správa NKÚ z roku 2021
Zobraziť galériu (2)
Správa NKÚ z roku 2021  (Zdroj: nku.gov.sk)

Problém je v tom, že stíhačky aktuálne nemáme kam umiestniť, keďže rekonštrukcia letiska Sliač za odhadom 70 miliónov eur mešká. "V priebehu dvoch rokov by mali ukončiť rekonštrukciu letiska Sliač a zatiaľ by boli na letisku v Kuchyni,“ priblížil Kaliňák.

Náš vzdušný priestor chránia partneri

Slovensko má dlhodobo podpísané zmluvy o spolupráci v oblasti vojenského letectva so všetkými partnermi z V4. Ochranu slovenského neba na seba prevzali Česko, Maďarsko a Poľsko po uzemnení stíhačiek MiG-29.

archívne video

Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Robert Kaliňák v rádiu Slovensko zdôraznil, že momentálne podľa neho vzdušnú obranu nemáme vôbec. "Vzdušná ochrana je pre mňa najpodstatnejšia časť našej obrany,“ dodal.

Viac o téme: USARobert KaliňákF-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu