Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Minister školstva Tomáš Drucker na súde! Vypovedal v známej kauze: Takéto správy som videl prvýkrát

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker prišiel vypovedať v kauze Mýtnik. Zobraziť galériu (2)
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker prišiel vypovedať v kauze Mýtnik. (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - V kauze Mýtnik, ktorá v pondelok pokračuje na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, prišiel popoludní ako svedok vypovedať minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). V minulosti pôsobil v konzultačnej spoločnosti IQUAP, ktorá sa spomína v prípade a bol aj jej spoluakcionárom. Svoje pôsobenie v nej však ukončil niekedy v rokoch 2011 - 2012, neskôr nastúpil do funkcie šéfa Slovenskej pošty. O kauze nič nevie.

archívne video 

Vyhlásenie Jozefa Brhela pred procesom v kauze Mýtnik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Vypočuli ma ako svedka k otázke, o ktorej som sa dozvedel niekedy okolo roku 2019 z médií. Z nich viem, že táto spoločnosť dodávala nejaké poradenstvo na základe, ktorého sa odporúčalo obstarať nejaké systémy, ktoré vtedy finančná správa (FS) aj obstarala. Nemám o tom žiadne informácie, nepôsobil som už v nej. Aj dnes mi ukazovali nejaké správy, ktoré som videl prvý raz v živote," reagoval Drucker po výsluchu.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker prišiel vypovedať v kauze Mýtnik.
Zobraziť galériu (2)
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker prišiel vypovedať v kauze Mýtnik.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ako tiež pred súdom vypovedal, projekty, o ktorých sa dozvedel len z médií a týkajú sa odporúčania obstarávať v utajenom režime, "neboli také, do akých by asi išiel". Obžalovaných Jozefa Brhela a jeho syna pozná, nikdy však témou ich rozhovoru nebola FS.

Obžalobe v kauze Mýtnik čelí šesť osôb

Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v kauze Mýtnik čelí šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef Brhel, jeho syn Jozef Brhel či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Týka sa porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. V procese, ktorý sa začal v októbri v roku 2022, čelí obžalobe okrem spomínaných aj podnikateľ Martin Bahleda, Milan Grega a Miroslav Slahučka. Podľa obhajcov je obžaloba absurdná, "postavená na vode" a ide o politickú objednávku.

Viac o téme: Tomáš DruckerŠpecializovaný trestný súdMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu