Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V4 vo vzdelávaní spájajú spoločné problémy a výzvy, tvrdí Drucker

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PRAHA - Integrácia ukrajinských žiakov, bezpečnosť na školách či nedostatok kvalifikovaného personálu sú podľa slovenského ministra školstva Tomáša Druckera problémy, ktoré spájajú krajiny Vyšehradskej štvorky (V4). Povedal to na konferencii v Prahe, na ktorej sa okrem krajín V4 zúčastnili aj pobaltské štáty a Ukrajina. Minister si v Prahe tiež uctil obete decembrovej streľby na Univerzite Karlovej (UK). TASR o tom informovalo Ministerstvo školstva SR.

Politici diskutovali aj o uplatniteľnosti ukrajinských študentov na miestnom trhu práce či o dôsledkoch aktuálnej situácie na hostiteľské krajiny dva roky po začiatku ruskej invázie na Ukrajine. "To, čo nás vo vzdelávaní spája, sú veľmi podobné problémy a výzvy v oblasti nielen integrácie ukrajinských žiakov, ale aj v oblasti duševného zdravia, bezpečnosti na školách či vzdelávania ako takého a nedostatku kvalifikovaného personálu," komentoval medzinárodné stretnutie Drucker. Konferencii predchádzalo štvrtkové rokovanie s českým ministrom Mikulášom Bekom.

Podľa slovenského rezortu školstva politici diskutovali o spolupráci v oblasti vzdelávania aj o výmenných pobytoch vysokoškolských študentov a akademikov. "Pre nás bolo obzvlášť užitočné hovoriť o skúsenostiach Česka v oblasti ochrany duševného zdravia, ale aj o riešeniach situácie reedukačných centier," uviedol Drucker. V súvislosti s decembrovou tragickou udalosťou na Filozofickej fakulte UK v Prahe sa ministri dohodli, že budú okamžite intenzívne spolupracovať v oblasti bezpečnosti na školách. Podľa českého ministra už spoločné tímy pracujú na bezpečnostných štandardoch pre školy.

Zhodli sa na potrebe častejších stretnutí

S Druckerom sa tiež podľa Beka zhodli na potrebe častejších stretnutí, aby si mohli vymieňať skúsenosti. "Je zrejmé, že vzdelávacie systémy oboch krajín, ktoré vzišli zo spoločného základu, riešia obdobné témy a môžu sa v mnohých prípadoch vzájomne inšpirovať," povedal minister. Český rezort školstva pripomenul, že na vysokých školách v ČR vlani študovalo viac než 55.000 zahraničných študentov, z ktorých takmer 22.000 boli Slováci. ČR podľa ministerstva eviduje neutíchajúci záujem slovenských študentov o štúdium v ich krajine. Cudzinci, ktorí študujú na českých vysokých školách v češtine, majú rovnaké podmienky ako českí študenti, dodal rezort.

Viac o téme: VzdelávanieV4Tomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu