Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V predvolebnej kampani už sa valí prvá špina: Spolupracoval Korčok s ŠTB? Ústav pamäti národa reaguje

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Ivan Korčok)

BRATISLAVA – Predvolebné prieskumy prezidentských volieb zatiaľ jednoznačne favorizujú dvojicu Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Občiansky kandidát Ivan Korčok musel pritom v posledných dňoch čeliť masívnej antikampani. Objavili sa totiž údajne dokumenty, ktoré majú dokazovať, že on a aj jeho starý otec spolupracovali s komunistickou Štátnou bezpečnosťou.

"Už niekoľko dní sa po internete šírili veľmi amatérsky zmajstrované hoaxy o tom, že som bol eštebák. Boli také primitívne, že na to ani nemalo zmysel reagovať. Cez víkend to ale dostalo nový rozmer a v priebehu pár minút boli všetkými dezinfokanálmi na siete vypustené údajné dokumenty, ktoré mám vraj vysvetľovať,“ uviedol vo svojom stanovisku Ivan Korčok.

Špekulácie spustil vo svojom videu kontroverzný podnikateľ Zoroslav Kollár. Ten vraj dostal niekoľko dokumentov, ktoré podľa neho „vykazujú všetky známky pravosti“. "Veľmi stručný záver je, že z dokumentov vyplýva, že pán Korčok v rámci cestovania do zahraničia mal kontrakty s príslušníkmi ŠtB a minimálne raz im poskytol informácie. Alebo dokonca niekoho udával,“ povedal vo svojom videu Kollár.

Korčok sa bráni

Ivan Korčok na dokumenty reagoval slovami, že s ŠTB nespolupracoval čo je opakovane potvrdené tým, že mal previerky na „prísne tajné” vrátane previerky NATO, ktorú by pri čo i len náznaku spolupráce s komunistickou tajnou službou nedostal. "Je nechutné, že žumpári do toho ťahajú aj môjho nebohého starého otca, tak len upozorňujem, že ten pán v tom údajnom dokumente má iné krstné meno aj dátum narodenia, ako môj starý otec,“ vysvetľuje Korčok.

V predvolebnej kampani už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

"Za normálnych okolností by som na niečo takéto ani nereagoval, ale miera koordinovanosti akcie, keď od prvého videa ubehlo doslova pár minút a svoje príspevky k tomu mali všetky dezinfožumpy, ukazuje, že súperi sa v tejto kampani nebudú štítiť ničoho. Vlastne budú - budú sa cieľavedome vyhýbať normálnej férovej diskusii,“ dodal na záver Korčok.

V predvolebnej kampani už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

Ústav pamäti národa reaguje

K údajným dokumentom sa už vyjadril aj Ústav pamäti národa, pričom dali Korčokovi za pravdu, že ide o podvrh. "Zverejnené dokumenty obsahujú nesprávny formát mien, nesprávne hodnosti a podpisy skutočných dôstojníkov ŠtB, ako aj mená fiktívnych príslušníkov ŠtB. Jeden z dokumentov odkazuje na neexistujúci zväzok tajného spolupracovníka s krycím menom SMEČIAR,“ uviedol ÚPN na sociálnej sieti Facebook.

V predvolebnej kampani už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Ústav pamäti národa)

ÚPN ďalej upozornil na fakt, že dokumenty nemajú číselné označenie strán, tzv. pagináciu a tiež, že dokument z októbra 1985 hovorí o absolvovaných zápasoch volejbalového oddielu v sezóne 1986/1987 a tiež o jeho účasti v európskej volejbalovej lige v sezóne 1986/1987, čo je nezmysel.

Viac o téme: ŠtBIvan KorčokHoax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu