Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PRIESKUM Väčšina Slovákov je presvedčená, že dokáže rozlíšiť hoax od pravdy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hoci podľa viacerých medzinárodných prieskumov patria Slováci k národom, ktoré majú najväčšie tendencie uveriť konšpiráciám a nepravdivým informáciám, väčšina Slovákov je presvedčená, že dokáže rozlíšiť hoax od pravdy. Myslí si to 69 percent. Istejší sú predovšetkým muži (75 percent) a ľudia s vysokoškolským vzdelaním (88 percent).

 Za najväčších šíriteľov nepravdivých informácií považujú Slováci predovšetkým používateľov sociálnych sietí, myslí si to 91 percent. Najhoršiu povesť spomedzi sociálnych sietí si vyslúžil Facebook. Viac ako polovica respondentov, 58 percent, ho označila za sociálnu sieť, kde sa najviac šíria hoaxy. Ako zdroj dezinformácií ho vnímajú predovšetkým mladšie generácie do 44 rokov.

PRIESKUM Väčšina Slovákov je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Až 85 percent opýtaných si myslí, že na šírení hoaxov sa podieľajú aj samotní ľudia. Médiám a politickým predstaviteľom prisúdili ich podiel zodpovednosti na šírení hoaxov ôsmi z desiatich Slovákov.Šírenie nepravdivých informácií považuje za problém spoločnosti 79 percent Slovákov. To, aby sa na Slovensku zabránilo šíreniu nepravdivých informácií, má podľa opýtaných riešiť štát aj samotní ľudia (zhodne 44 percent). Zodpovednosť aj na vlastníkov a administrátorov sociálnych sietí by prenieslo 40 percent populácie.

"Povzbudivé je, že značná časť populácie si uvedomuje, že šírenie hoaxov je v našej spoločnosti problém a nie je možné mu predísť bez vlastného pričinenia," skonštatovala Denisa Lakatošová z NMS. Slováci podľa nej očakávajú, že v boji so šírením hoaxov bude aktívny aj štát, čo je však v kontexte so zrušením dotácií na podporu mediálnej výchovy a boja proti dezinformáciám zo strany Ministerstva kultúry SR "v protiklade s realitou."Online prieskum sa realizoval od 10. do 14. januára na vzorke 1030 respondentov.

Viac o téme: PrieskumPravdaHoaxSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu