Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pozitívna novinka pre vodičov: TENTO doklad už so sebou nemusíte brať do auta! Má to však háčik, POZOR na to

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Cestujete autom aj za hranice? Tak táto správa je pre vás a určite vás poteší. Od budúceho roka už nebude potrebné vziať si so sebou do zahraničia tlačenú zelenú kartu. Po novom už postačí jej elektronická verzia uložená v mobilnom telefóne. Rozhodla o tom európska Rada kancelárií COB (Council of Bureaux).

archívne video 

Policajná naháňačka na Kysuciach (Zdroj: Polícia SR - Žilinský kraj)

Zelená karta je súčasťou systému, ktorý predstavuje medzinárodnú dohodu viacerých štátov a ich poisťovacích organizácií. Táto dohoda sa zaoberá krytím škôd na zdraví a majetku, ktoré boli zapríčinené osobami pochádzajúcimi z iného štátu. V roku 2019 organizácia definujúca pravidlá zelených kariet COB rozhodla, že už nie je nutné mať karty zelené, ale stačí biela farba. Európske poisťovne v priebehu roku 2020 prešli na nový formát, a tak teraz stačí na vytlačenie zelenej karty pri ceste do zahraničia čiernobiela tlačiareň.

Pozitívna novinka pre vodičov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Zatiaľ čo v Česku je možné používať elektronickú zelenú kartu a zákon už nevyžaduje papierový doklad, ako je to stále na Slovensku, právna úprava systému zelenej karty v iných krajinách môže byť odlišná. Preto vždy odporúčame vytlačiť si zelenú kartu pri jazde mimo územia Slovenska,“ vysvetľuje Martin Podávka z českej poisťovne Pillow.

Po novom bude stačiť elektronický formát zelenej karty

COB urobila dôležité rozhodnutie. Nariadila všetkým členským krajinám, aby od 1. januára 2025 akceptovali zelenú kartu v elektronickom formáte PDF, napríklad uloženú v mobilnom telefóne. Informuje o tom portál Autoviny.sk.

Pre každého vodiča je jednoduchšie mať v telefóne mobilnú aplikáciu poisťovne s platnou zelenou kartou, ktorý má vždy pri sebe. Elektronická verzia však nemusí byť konečným krokom. Cestu ukázali tie krajiny, ktoré povinnosť nosiť zelenú kartu úplne zrušili.

Česko ešte o krok ďalej

Príkladom, ako to môže ešte lepšie fungovať, je susedné Česko, kde budú vodiči pravdepodobne ešte tento rok úplne oslobodení od povinnosti predkladať akúkoľvek kartu. To znamená, že nebudú musieť mať k dispozícii tlačenú ani elektronickú. Zmena príde s novým českým zákonom o povinnom zmluvnom poistení.

Pozitívna novinka pre vodičov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Stať by sa tak malo približne od 1. októbra, no záležať bude od toho, kedy zákon vyjde v Zbierke zákonov. Od tohto dátumu potom budú musieť české poisťovne posielať informácie o každej novej zmluve PZP takmer okamžite do centrálnej databázy. Vďaka tomu budú mať príslušníci dopravnej polície v on-line databáze vždy presné informácie o poistení kontrolovaného vozidla. Povinnosť mať pri sebe zelenú kartu na území Česka pre autá registrované v Česku tak skončí už tento rok.

Viac o téme: PZPZelená kartaPovinné zmluvné poistenieElektronická zelená karta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu