Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda zasadala na výjazdovom rokovaní v Kamenici nad Cirochou: Toto schválila!

Výjazdové rokovanie vlády v Kamenici nad Cirochou Zobraziť galériu (4)
Výjazdové rokovanie vlády v Kamenici nad Cirochou (Zdroj: TASR/František Iván)

KAMENICA NAD CIROCHOU - Vláda odobrila pomoc so zmiernením následkov po vlaňajšom zemetrasení v Prešovskom samosprávnom kraji. Schválený materiál počíta s humanitárnou pomocou a opatreniami zameranými na rozvoj okresov Humenné a Vranov nad Topľou. Cieľom je aj zdokonalenie pripravenosti záchranných zložiek na mimoriadne situácie.

Uvoľnené by mali byť finančné prostriedky vo výške jedného milióna eur na poskytnutie humanitárnej pomoci po mimoriadnej udalosti, ako aj 1 108 500 eur na projekty obcí a miest v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou. Zabezpečené majú byť aj obhliadky pamiatkovo chránených stavieb.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Uznesenie vlády obsahuje aj opatrenia a úlohy zamerané na podporu vyváženého rozvoja okresov Humenné a Vranov nad Topľou. "Napríklad vyhlásením výziev z Programu Slovensko 2021 - 2027, určených pre tento región, vrátane podpory budovania verejných vodovodov a kanalizácií a zdokonalenia programu podpory najmenej rozvinutých okresov na účely zrealizovania štrukturálnych zmien v regióne," uvádza sa v predkladacej správe materiálu.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico  (Zdroj: TASR/František Iván)
Vláda schválila aj návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov z rozpočtu kapitoly Všeobecná pokladničná správa v sume 100-tisíc eur pre charity na projekty misijných pracovísk v rómskych komunitách.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico  (Zdroj: TASR/František Iván)

Vládny kabinet zároveň avizuje, že v oblasti štrukturálnych fondov politiky súdržnosti v programovom období 2021 - 2027 nastávajú procesy, ktoré sa vo väčšej miere presunú do regiónov na financovanie ich investičných potrieb. "V prípade Prešovského samosprávneho kraja bude podporovaný integrovaný územný rozvoj prostredníctvom nástroja integrovaných územných investícií realizáciou integrovaných územných stratégií," priblížil vládny kabinet.

Vláda prerozdelí financie aj štrnástim okresným úradom

Vláda prerozdelí štrnástim okresným úradom 311.776 eur na záchranné práce počas 15 vyhlásených mimoriadnych situácií. Vyplýva z návrhu na úhradu výdavkov súvisiacich s opatreniami civilnej ochrany počas mimoriadnej situácie, ktorý v utorok schválili ministri na výjazdovom rokovaní.

Vládny kabinet uhradí výdavky za havárie, ako sú požiare a výbuchy, riešenie havarijného stavu mosta, nedostatok pitnej vody, veternú smršť, zemetrasenie a zosuv pôdy. Peniaze rozdelí okresným úradom Banská Štiavnica, Brezno, Čadca, Detva, Humenné, Kežmarok, Levoča, Michalovce, Nové Zámky, Prešov, Prievidza, Stropkov, Svidník a Trnava.

Vláda zasadala na výjazdovom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)
"Cieľom materiálu je úhrada výdavkov obcí v dôsledku mimoriadnych udalostí na území SR, ktoré nie sú súčasťou ich rozpočtov, keďže tieto mimoriadne udalosti sú náhodného (nepredvídateľného) charakteru," priblížila vláda.

Viac o téme: PomocFinancieVládaSchválenieVýjazdové rokovanieZemetrsenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu