Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pavol Habera zúri pre rozhodnutie Šimkovičovej rezortu: Ministerke poslal štipľavý odkaz!

Do rozhodnutí ministerky Martiny Šimkovičovej sa pustil aj slovenský spevák Pavol Habera Zobraziť galériu (2)
Do rozhodnutí ministerky Martiny Šimkovičovej sa pustil aj slovenský spevák Pavol Habera (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR - Andrej Galica)

BRATISLAVA - Už je to týždeň, čo Slovenskom vo veľkom rezonuje téma fungovania ministerstva kultúry. Začalo sa to minulý týždeň v utorok, kedy rezort zverejnil na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti kontroverznú anketu, pokračovalo cez protesty a petíciu na jej odvolanie z funkcie a vyvrcholilo zistením, že ministerstvo obnovuje spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom. A práve toto najnovšie rozhodnutie bolo poslednou kvapkou pre slovenského speváka Pavla Haberu. Ministerke adresoval štipľavý odkaz.

V marci 2022, teda týždeň po začatí vojny na Ukrajine, vydalo ministerstvo kultúry pod riadením bývalej ministerky Natálie Milanovej (OĽaNO) príkaz, ktorým sa zatrhla akákoľvek komunikácia či spolupráca s Ruskom a Bieloruskom. Rezort tak ihneď zaujal jasný postoj a odsúdil ruskú agresiu voči Ukrajine.

Denník Pravda však získal rozhodnutie novej ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej o zrušení príkazu, ktorým boli vydané opatrenia k situácii na Ukrajine. „Nadobudnutím účinnosti tohto rozhodnutia ruším interný riadiaci akt,“ rozhodla Šimkovičová, ktorej rozhodnutie nadobudlo platnosť 15. januára 2024. Podľa jej hovorcu sú vo svete desiatky vojnových konfliktov a umelci a kultúra by na ne nemali doplácať.

Rozčúlený Habera

Po kontroverznom vystupovaní rezortu kultúry pod vedením Šimkovičovej sa spustila na Slovensku ostrá debata. Do jej riadenia sa opreli opoziční politici i bežní ľudia. Odhalenie o rozhodnutí obnoviť spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom rozčúlilo aj slovenského speváka Haberu, ktorý si tentoraz názor nenechal len pre seba. "Pani ministerka, nemohli by ste tam ešte pridať, prosím, Severnú Kóreu?" pýta sa ironicky na sociálnej sieti, pričom svoj príspevok zakončil znechuteným emotikonom.

V komentároch sa ľudia rozdelili na dva tábory. Jeden Haberovi ďakoval za odvahu o tom napísať a vyjadrili jeho názoru podporu, podľa niektorých komentárov je Šimkovičová nekompetentná a nekultúrna. Na druhej strane sa našli takí, podľa ktorých by sa kultúra a šport nemali spájať s vojnami a s jeho názorom nesúhlasia.

Kontroverzná anketa a vymazené posty na sociálnej sieti

Vášne naplno rozprúdila kontroverzná anketa. Ministerstvo kultúry SR ju zverejnilo minulý utorok na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti. Pýtalo sa v nej, či má ministerstvo podporovať obnovu kultúrnych pamiatok alebo LGBT+ akcie. Ľudia ju odsúdili a považovali za prízemnú a vulgárnu. Pod príspevkom tiež označovali Európsku komisiu, aby sa na takéto vystupovanie slovenského ministerstva pozrela. Ministerstvo kultúry anketu neskôr zo sociálnej siete zmazalo.

Súčasná ministerka kultúry už v minulosti nazývala LGBTI+ a gender ideológiu za "najzvrátenejšie zo zvráteného, čo nám prináša tzv. liberálna demokracia". O zastavení podpory akciám LGBTI+ komunitám hovorila dlhodobo a informovala o tom aj v decembrovom videu zverejnenom tiež na oficiálnom účte ministerstva na sociálnej sieti. Dnes už ani tento post na stránke nenájdeme, vlastne žiadny od nástupu novej ministerky do funkcie. Posledný príspevok pochádza ešte z 25. októbra 2023, ktorým sa rezort lúčil s bývalou ministerkou Silviou Hroncovou. Ministerstvo hovorí o kybernetickom útoku.

archívne video

Skandujúci dav na opozičnom proteste žiada Šimkovičovej odstúpenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Petícia má už viac ako 168-tisíc podpisov, rezort kultúry podal trestné oznámenie

Otvorená výzva na odstúpenie ministerky kultúry mala do utorkového poludnia vyše 168-tisíc podpisov. Petícia na odvolanie ministerky tak získala zatiaľ šesťnásobne viac hlasov, ako dostala Šimkovičová v roku 2023 v parlamentných voľbách (27 615 hlasov). Petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100-tisíc občanov, by mala prerokovať Národná rada SR v pléne.  

Počet podpisov k utorku 12.00 h
Zobraziť galériu (2)
Počet podpisov k utorku 12.00 h  (Zdroj: peticie.com)

Iniciátori výzvy vyčítajú ministerke autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. Rovnako poukazujú i na diskriminačné a zavádzajúce vyhlásenia, prednesené prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov ministerstva. 

Ministerstvo kultúry podalo na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s petíciou trestné oznámenie. Dôvodom je podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície. "Čísla a podpisy v petícii nereprezentujú vo všetkých prípadoch skutočne overené fyzické osoby. Čísla hlasujúcich kontinuálne narastajú lineárnym spôsobom, aj počas nočných hodín. Počet neidentifikovaných hlasujúcich a duplicitných adries hlasujúcich je rádovo v tisícoch," uviedol rezort ako argument pre podanie trestného oznámenia.

Viac o téme: PetíciaRuskoBieloruskoMartina ŠimkovičováPavol HaberaMinisterstvo kultúryObnova spolupráce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu