Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VŠMU vyzvala politikov na verejnú diskusiu k navrhovaným zmenám v kultúre

Budova ministerstva kultúry
Budova ministerstva kultúry

BRATISLAVA - Akademická obec Vysokej školy múzických umení (VŠMU) vyzvala predstaviteľov Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá na transparentnú verejnú diskusiu k navrhovaným zmenám v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu. Je pripravená poskytnúť na takúto odbornú diskusiu aj svoju akademickú pôdu. Informovali o tom z VŠMU.

archívne video

Šimkovičová nemôže byť viac ministerka kultúry, SaS zbiera podpisy na jej odvolanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Akademická obec VŠMU so znepokojením vníma úsilie zvýšiť vplyv politikov na nezávislú kultúru aj na verejnoprávne inštitúcie, ktoré aktívne pôsobia v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu na Slovensku," píše sa v stanovisku. VŠMU upozornila, že rozhodovanie o kultúrnych obsahoch nezávisle od politickej moci a od ideologického či straníckeho vplyvu je základom kultúrnych politík demokratických štátov aj znak slobodnej spoločnosti. Aktuálne návrhy predstaviteľov vládnej koalície a viaceré ich verejné vyjadrenia tento základ podľa nej výrazne ohrozujú.

Umenie, kultúra ani verejnoprávne médiá nie sú podľa VŠMU majetkom politikov. Preto by podľa nej nemali o návrhoch ako napríklad rozdelenie RTVS, zlúčenie verejnoprávnych fondov či zmeny v spôsobe riadenia kultúrnych inštitúcií rozhodovať bez odbornej diskusie.

Viac o téme: PoliticiKultúraVerejná diskusiaVŠMU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu