Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Umelci majú toho dosť! Spustili petíciu za odstúpenie Šimkovičovej: Podpisy rastú každou minútou

Ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú v petícii žiadajú, aby odstúpila Zobraziť galériu (6)
Ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú v petícii žiadajú, aby odstúpila (Zdroj: TASR/Martin Baumann, peticie.com)

BRATISLAVA - Kultúrna obec aj bežní ľudia už toho majú dosť. Riadenie Ministerstva kultúry jej novou ministerkou Martinou Šimkovičovou označili za nesystematické, deštruktívne, netransparentné, vykonávané výlučne z pozície moci, bez odborných kompetencií či reflexie. Pracovníci odvetvia kultúry protestujú proti navrhovaným legislatívnym zmenám a spísali preto petíciu na odstúpenie ministerky Šimkovičovej z postu šéfky rezortu kultúry. Podpísali ju už desiatky tisíc ľudí, ministerka ju podľa vyhlásenia rezortu berie na vedomie.

Aktuálne dianie na Ministerstve kultúry SR podľa signatárov petície dokazuje, že si ako jeho čelná predstaviteľka zamieňa výkon verejnej funkcie v demokratickom a právnom štáte s autokratickým výkonom moci. Žiadajú ju preto o okamžité odstúpenie z funkcie. "Výkon verejnej funkcie je službou vo verejnom záujme, v prípade MK SR sme však my, pracovníci odvetvia kultúry, svedkami a svedkyňami presného opaku. Rozhodnutia sú realizované bez akejkoľvek verejnej diskusie alebo rokovaní s odbornou verejnosťou," uvádzajú.

Skandujúci dav žiada Šimkovičovej odstúpenie

Skandujúci dav na opozičnom proteste žiada Šimkovičovej odstúpenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Účelové aktivity ministerstva pod jej vedením označujú za nesystematické, deštruktívne, netransparentné, vykonávané výlučne z pozície moci, bez odborných kompetencií či reflexie. "Navyše, oficiálne komunikačné kanály ministerstva sa zneužívajú na šírenie zavádzajúcich, diskriminačných, homofóbnych a transfóbnych obsahov, čo je nielen za hranicou profesionálnej i ľudskej etiky, ale potenciálne tiež zákona," kritizujú s tým, že diskriminačné vyhlásenia Šimkovičovej ako verejnej reprezentantky Ministerstva kultúry sú v príkrom rozpore s podstatou súčasnej kultúry, ktorou je inkluzívnosť.

Protestujú aj proti zámeru zlúčiť Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond a Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Tieto fondy podľa signatárov petície predstavujú nezávislé a odborné mechanizmy redistribúcie verejných zdrojov v oblasti kultúry a umenia. "Návrh na ich zlúčenie a reštrukturalizáciu bez akejkoľvek odbornej diskusie nemôžeme vnímať inak ako pokus o ich politizáciu a deprofesionalizáciu, čo v dlhodobom horizonte povedie k oslabeniu kvality, rôznorodosti, ale aj udržateľnosti kultúry a umenia na Slovensku," vysvetľujú.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (6)
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Osoby pracujúce v umení a kultúre čelia extrémnej prekarizácii práce

Protestujú proti navrhovaným legislatívnym zmenám, ktoré by umožnili menovať štatutárov a štatutárky zriaďovaných inštitúcií v gescii rezortu kultúry, proti navrhovanej úprave zákona, ktorá by zrušila 5-ročné funkčné obdobie a umožnila štatutárov a štatutárky týchto inštitúcií odvolať bez udania relevantného odborného dôvodu. Protestujejú tiež proti zámeru zlúčiť Kunsthalle Bratislava so Slovenskou národnou galériou. 

Rovnako nesúhlasia s rozdelením RTVS na dve samostatné inštitúcie. Okrem iného tiež protestujú tiež proti vytváraniu falošných rozporov medzi tzv. „tradičnou“ a „súčasnou“ kultúrou a umením. "Osoby pracujúce v umení a kultúre v ktoromkoľvek sektore a zameraní čelia extrémnej prekarizácii práce, neistote a podhodnoteniu. Rozpočtové príspevky pre zriaďované inštitúcie sotva pokrývajú prevádzkové náklady," vysvetľujú v petícii.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (6)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


"Žiadnemu z týchto nástojčivých systémových problémov ste zatiaľ nevenovali pozornosť. Namiesto potrebných reforiem vytvárate manipulatívne a vyprázdnené kultúrne vojny, a to najmä prostredníctvom podnecovania homofóbie, transfóbie a stigmatizácie LGBTIQ+ osôb a iniciatív. Tým prekrývate vlastný nezáujem i neschopnosť riešiť systémové problémy rezortu, ktorý nie ste kompetentná spravovať," konštatujú signatári v závere petície.

Pod petíciu sa podpísali desiatky predstaviteľov kultúry, okrem iného bývalá ministerka kultúry a podpredsedníčka OF Zachráňme kultúry Silvia Hroncová, koordinátorka tvorby Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 Mária Beňačková Rišková, umelkyňa a pedagogička Jana Kapelová, sociológ SAV Dominik Želinský, režisér Martin Hnát, hudobníčka a herečka Dorota Nvotová, umelkyňa a kurátorka Lucia Tkáčová a mnohí ďalší.

Podpísalo ju už viac ako 85-tisíc ľudí, ministerka ju berie na vedomie

Petíciu k času vydania článku podpísalo viac ako 85-tisíc ľudí. Pre porovnanie, v parlamentných voľbách 2023 dostala Šimkovičová od občanov 27 615 hlasov.

Počet podpisov k piatku 12.00 h
Zobraziť galériu (6)
Počet podpisov k piatku 12.00 h  (Zdroj: peticie.com)

 "Pani ministerka berie petíciu na vedomie a rešpektuje názor ľudí. Sme v demokracii a každý má právo na svoj názor, aj na spisovanie petície," uviedol v reakcii hovorca Ministerstva kultúry SR Pavol Čorba.

Šimkovičová má u premiéra Fica podporu

Predseda vlády SR Robert Fico stojí pri ministerke Šimkovičovej a jej stopku dotácií pre LGBTI+ mimovládne organizácie podporuje. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente. Šimkovičovú vyzval, aby mimovládky pôsobiace v jej rezorte preverila, pretože je podľa neho správne poukázať na to, odkiaľ berú finančné zdroje.

Vášne naplno rozprúdila kontroverzná anketa

Ministerstvo kultúry SR zverejnilo v utorok na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti kontroverznú anketu. Pýtalo sa v nej, či má ministerstvo podporovať obnovu kultúrnych pamiatok alebo LGBT+ akcie. Anketa vzbudila vášne verejnosti aj viacerých opozičných politikov.

Jeden z komentujúcich označil anketu za prízumnú a vulgárnu. Väčšina komentárov ale rôznymi spôsobmi narážala na nekompetentnosť ministerky Šimkovičovej viesť Ministerstvo kultúry a žiadajú jej odstúpenie. Viacerí tiež označovali pod príspevkom Európsku komisiu, aby sa na takéto vystupovanie slovenského ministerstva pozrela. Ministerstvo kultúry anketu neskôr zo sociálnej sieti zmazalo.

Umelci majú toho dosť!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky)

Viac o téme: PetíciaMartina ŠimkovičováMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu