Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko-ukrajinská kultúrna spolupráca pokračuje: Rezort podporí prvý ukrajinský festival v Bratislave

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko-ukrajinská kultúrna spolupráca bude pokračovať. Na piatkovom stretnutí sa na tom zhodli ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a ukrajinský veľvyslanec Myroslav Kastran, ktorí okrem zhodnotenia doterajšej načrtli aj možnosti ďalšej kooperácie.

Jej priamym efektom by v tomto roku mala byť podpora ministerstva pri organizácii 1. ukrajinského festivalu v Bratislave a 70. ročníka Slávností rusínsko-ukrajinskej kultúry vo Svidníku. "Veľmi radi obe podujatia podporíme. Vítame myšlienku ukrajinského festivalu. Takéto podujatie by mohlo byť inšpiráciou aj pre ďalšie susedné štáty," povedala v tejto súvislosti ministerka kultúry.

archívne video

Festival pantomímy PAN v Liptovskom Mikuláši oslavuje 30. narodeniny (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Ukrajinský veľvyslanec objasnil, že by malo ísť o jednodňové podujatie, prezentujúce autentickú ukrajinskú kultúru od tradičných remesiel cez odevy, výšivky, typické jedlo až po "všetko, čo ku kultúre patrí".

Témou stretnutia bolo aj nedávne zrušenie interného príkazu k opatreniam k situácii na Ukrajine. "Tento príkaz nebol jednoznačný. Obsahoval napríklad usmernenie zrušiť účasť na niektorých kultúrnych a vedeckých podujatiach, pritom však podľa tohto príkazu ministerka mohla udeliť výnimku. Preto sme sa ho rozhodli zrušiť. Veď napokon každý, kto pochádza z kultúrnej obce, vie, čo má robiť," uviedla ministerka, pričom zdôraznila, že išlo vyslovene o interné usmernenie.

Viac o téme: KultúraUkrajinaMartina ŠimkovičováFestivalMinisterka kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu