Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dočkáme sa štvordňového pracovného týždňa? Premiér Fico predstavil veľkú víziu! TOTO si myslia zamestnávatelia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Téma štvordňového pracovného týždňa je posledných rokoch na pretrase v mnohých západných krajinách. Trojdňovým voľnom sa tak môžu pochváliť už mnohé odbory v severských krajinách a s experimentom začali už aj slovenské firmy a spoločnosti. Premiér Fico (Smer-SD) naznačil, že štvordňový týždeň by sa mohol na Slovensku tiež stať už onedlho realitou. Odborári aj zamestnávatelia v tom však už dnes majú jasno.

archívne video

Vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica na tému prečo Matovič a opozícia tak zachraňujú Lipšica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose Robert Fico vyhlásil, že Slováci by sa mohli už v krátkom čase zaradiť do skupiny krajín, ktoré plánujú zavedenie štvordňového pracovného týždňa. Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ SR) by takúto zmenu privítala a na stôl ju nevyťahujú po prvýkrát.

„KOZ SR od otvorenia odbornej i verejnej diskusie presadzuje model reálneho skrátenia pracovného času, čiže redukciu odpracovaných hodín denne, a to pri zachovaní rovnakej mzdy a benefitov, ako aj pracovného zaťaženia,“ uviedla hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová.

Dočkáme sa štvordňového pracovného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Fica by sme tak už v krátkom čase mohli patriť ku krajinám, ktoré zavedú štvordňový pracovný týždeň „ako experiment,“ dodal premiér.

Tento krok by tak podľa odborárov znamenal zníženie stresu, zvýšenie produktivity a samozrejme, pozitívny vplyv pre fyzický aj duševné zdravie, píše portál Tv Noviny.

Dočkáme sa štvordňového pracovného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Do opozície proti takémuto experimentu sa však stavajú slovenskí zamestnávatelia. Tento krok by tak podľa nich spôsobil len prehĺbenie problémov v už dnes dostatočne nenaplnenom trhu práce. „Slovensku podľa aktuálnych dát chýba viac než 82-tisíc pracovníkov. A teda zamestnávatelia dlhodobo nevedia obsadiť desiatky tisíc voľných pozícií. Skracovanie pracovného času zákonom tento tlak na pracovné miesta ešte viac zosilní a firmy budú mať ešte väčšie problémy so zamestnávaním,“ vysvetlil generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Viac o téme: Robert FicoPrácaŠtvordňový pracovný týždeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu