Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vstup do OSN bol silným odkazom uznania samostatnej Slovenskej republiky

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Pre mladú štátnosť, ktorou je Slovenská republika, znamenal vstup do Organizácie Spojených národov (OSN) silný odkaz uznania samostatnej zvrchovanej krajiny a zaradenie medzi štáty, ktoré sú uznané a rešpektované. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) to uviedol pri príležitosti 31. výročia prijatia SR do OSN. Informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Do tohto spoločenstva sme boli prijatí hneď v prvých dňoch našej štátnosti, len 19 dní od vzniku SR, a odvtedy sme získali možnosť presadzovať mnoho zásadných politík, cez ktoré môžeme pozitívne prispievať svojím hlasom," uviedol minister. 

archívne video

Všetky dôkazy o raketách KĽDR na Ukrajine sú zatiaľ predbežné, tvrdí Blanár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zároveň vyzdvihol slovenské zastúpenie v štyroch najvyšších orgánoch OSN

"Boli sme nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN, neskôr sme sa prvýkrát stali členom Hospodárskej a sociálnej rady, predsedali sme Medzinárodnému súdnemu dvoru a potvrdením kvality slovenskej diplomacie bolo aj predsedanie Valnému zhromaždeniu OSN v rokoch 2017 až 2018, čo predstavuje protokolárne najvyššiu funkciu v systéme tejto organizácie," pripomenul šéf slovenskej diplomacie.

Rezort skonštatoval, že od začlenenia do OSN sa Slovenská republika aktívne podieľa na úlohách v oblasti udržiavania mieru, bezpečnosti, spolupráce, posilňovania ľudských práv a základných slobôd a aj hospodárskeho i sociálneho rozvoja. Pripomenul, že už pri formovaní OSN stál v roku 1945 Slovák Ján Papánek, ktorý patril medzi 14 autorov základného dokumentu - Charty OSN - a bol prvým predstaviteľom Československa pri OSN. Slovenská republika sa stala členom OSN 19. januára 1993 ako 180. členský štát. 

Viac o téme: OdkazSlovenskoOSNJuraj Blanár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu