Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Tatrách a vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých a Západných Tatrách, západnej časti Nízkych Tatier a vo Fatrách trvá vo štvrtok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo východnej časti Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Prísun vyššieho tlaku vzduchu sprevádzal v stredu (27. 12.) silný vietor a ochladenie, čo pozitívne ovplyvnilo stabilitu snehovej pokrývky. "No zároveň sa vytvorila vo vysokých polohách na mnohých miestach tvrdá, miestami až ľadová vrstva na povrchu snehovej pokrývky. Silný vietor a nočné zrážky spôsobili hlavný lavínový problém - vetrom previaty sneh, a to na severovýchodných, východných a juhovýchodných orientáciách svahov nad hranicou lesa," uviedol.

"Na takýchto miestach, najmä na veľmi strmých záveterných svahoch, sa nachádzajú lokálne dosky a vankúše nestabilného naviateho snehu, ktorý leží na zmrznutom podklade. Snehová pokrývka sa bude počas dňa natápať. Na južných, slnkom nasvietených svahoch sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny," upozornil Buliak.

Viac o téme: NebezpečenstvoHZSLavína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu