Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda sa zľutovala nad fajčiarmi, daň z tabaku raketovo neporastie! TAKTO budú vyzerať nové sumy

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA – Vláda, ktorá na svoje kreslá zasadla len nedávno, už k 1. januáru nového roka navrhuje zásadné zmeny, ktoré by mali sanovať, podľa mnohých expertov, katastrofálny štátny rozpočet. Balík konsolidačných opatrení zahrňuje napríklad aj zrušenie jedného zo štátnych sviatkov, či vyššie dane, ktoré by mali v budúcom roku do štátnej pokladnice priniesť viac ako 1,5 miliardy eur. V hľadáčiku politikov boli aj fajčiari, ktorí si v priebehu budúceho roka mali za cigarety či iné tabakové výrobky priplatiť výrazne viac. Zmena návrhu však naznačuje, že sa nad nimi zľutovali.

archívne video

Cielime na rozpočet s deficitom 5.97 % HDP čiže 7.84 miliardy eur, dlh bude stúpať až do roka 2027, tvrdí Kamenický (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Popri mimoriadnom zdanení bánk, znížení príspevku do 2. dôchodkového piliera či masívnom zvýšení spotrebnej dane na alkohol malo byť súčasťou balíka aj výrazné zvýšenie spotrebnej dane na tabak a tabakové výrobky. Zmeny v navrhovanom balíku však naznačujú, že peňaženky fajčiarov by sa vomv n roku nemuseli až tak vyprázdniť.

V pôvodnom návrhu mala byť cieľom zvýšenia sadzieb spotrebnej dane z tabakových výrobkov  stabilizácia daňových príjmov a zároveň vytvorenie rovnováhy v oblasti ochrany zdravia obyvateľov.

„Pokračovanie v daňovom kalendári, pokiaľ ide o sadzby spotrebnej dane z tabakových výrobkov, zabezpečí pre dotknuté daňové subjekty právnu istotu v predikcii sadzieb spotrebnej dane z tabakových výrobkov a transparentnosť zo strany štátu. S cieľom dosiahnutia adekvátneho daňového zaobchádzania s tabakovými výrobkami sa navrhuje úprava sadzieb spotrebnej dane pri cigaretách, tabaku a bezdymovom tabakovom výrobku v dvoch krokoch, v prípade cigár a cigariek sa navrhuje jednokroková úprava sadzby spotrebnej dane," písalo sa v zverejnených materiáloch.

Od 1. februára by tak zvýšenie spotrebnej dane predstavovalo zhruba 40 centov na krabičku. „Rok 2025 by bol bez zvýšenia, rok 2026 so zvýšením o 40 % za jednu krabičku a v roku 2027 opäť bez zvýšenia,“ vysvetlil minister financií Ladislav Kamenický

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (6)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tieto čísla by sa však podľa zmeny v predložených materiáloch mohli s príchodom nového roka zmeniť. Nárast cien tabakových výrobkov v dôsledku navýšenia spotrebnej dane by nemusel byť taký raketový, ako sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Podľa materiálu, ktorého cieľom má byť práve už skôr spomínaný prílev peňazí do štátneho rozpočtu, by sa tak zmena zdanenia mohla znížiť z pôvodne navrhovaných 238,10 eura/kg na 211,30 eur/kg. „Navrhovanou úpravou sa ustanovuje zvýšenie sadzby dane z bezdymových tabakových výrobkov k 1. februáru 2024. Ďalšia úprava sadzby dane z bezdymových tabakových výrobkov sa ustanoví samostatným legislatívnym procesom,“ dodávajú v materiáli.

Vláda sa zľutovala nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

K zdraženiu dôjde napriek miernejším pravidlám

Podľa nového znenia zákona o spotrebnej dani z tabaku si však fajčiari v novom roku aj tak priplatia. Zatiaľ čo podľa doteraz platných pravidiel sa zdaňovanie uplatňovalo v podobe 84,60 eura/ 1000 kusov cigariet a 23% z ceny cigariet, podľa nových pravidiel táto sadzba porastie na 91,30 eura/ 1000 kusov a 25% z ceny cigariet. Porastie aj minimálna sadzba dane, ktorá stúpne o 15,9 eura zo 132,10 eura/ 1000 kusov na 148 eura/ 1000 kusov. Minimálna sadzba na krabičku cigariet tak porastie na 2,96 eur z pôvodných 2,64 eur.

Vláda sa zľutovala nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NRSR)

Napriek zmierneniu nových pravidiel porastie aj daňové zaťaženie bezdymových tabakových výrobkov, ktoré podľa pôvodného znenia uvalil na typ výrobku zdanenie vo výške 187,80 eura/ kg. Podľa pôvodného návrhu mala byť táto výška zdanenia navýšená na sumu 238,10 eura/ kg. Túto hodnotu však znížili, a to rovno na 211,30 eur/kg, čo predstavuje nárast len o 23,5 eura oproti dnes platnej výške zdanenia.

Vláda sa zľutovala nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

 

Viac o téme: CigaretyTabakSpotrebná daňBezdymové tabakové výrobkyZdanenie tabakuVládny návrh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu