Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vyššie odvody od januára 2024: Prievan v peňaženke pocítia najmä SZČO, Sociálna poisťovňa zverejnila kalkulačku!

(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Súčasťou balíka opatrení na konsolidáciu verejných financií je od budúceho roka aj zvýšenie odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby. Vláda tak dúfa, že do štátneho rozpočtu pribudne viac ako 1,5 miliardy eur.

Súčasťou balíka je aj mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu. Vládny návrh zákona, ktorým sa menia viaceré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, schválili 19.12. poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Živý orloj na arkádach Katovej bašty v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Od nového roka sa zvýšia aj zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby ale aj pre tzv. samoplatiteľov. V prípade SZČO ide o sadzbu 15 percent z pôvodných SZČO. Na webovej stránke zverejnila Sociálna poisťovňa aj prehľadnú kalkulačku, v ktorej si zvýšenie odvodov môžete vypočítať. Táto kalkulačka má informatívny charakter za obdobie od 1.januára 2024.

Postup vysvetlil aj hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr: „SZČO si v kalkulačke najprv zadá príjem z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti, následne aj čiastkový základ dane a zaplatené poistné (na povinné verejné zdravotné poistenie, na povinné nemocenské a dôchodkové poistenie i do rezervného fondu solidarity). Takto si vypočíta vymeriavací základ a tiež jednotlivé sumy poistného. Ide o poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. SZČO sa zároveň dozvie aj súčet – celkové poistné, ktoré bude mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni.“

Kalkulačka na informatívny výpočet poistného pre SZČO od 1. 1. 2024

Dobrovoľne poistená osoba si v kalkulačke najskôr vyberie typ dobrovoľne poistenej osoby podľa priloženej pomôcky s popisom, a pomocou vymeriavacieho základu si vypočíta jednotlivé druhy poistného. Sociálna poisťovňa zároveň pripomína, že vymeriavací základ SZČO v súvislosti so vznikom alebo trvaním povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia sa posudzuje vždy k 1.júlu alebo k 1.októbru kalendárneho roka.

Viac o téme: OdvodySociálna poisťovňaSociálne odvodyPrehľadná kalkulačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu