Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Premiér v Bruseli vypenil: Opozičné vystrájanie v europarlamente vraj len potvrdilo, že netušia, ako sa robí súťaž

Robert Fico skritizoval opozíciu v Bruseli. Zobraziť galériu (3)
Robert Fico skritizoval opozíciu v Bruseli. (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenskí opoziční europoslanci sa klamstvami pokúšajú za každú cenu poškodiť Slovenskú republiku. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na stredajšiu (13. 12.) diskusiu v Európskom parlamente (EP) s európskym komisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom o rušení kľúčových protikorupčných štruktúr a dôsledkoch pre právny štát. Premiér tvrdí, že slovenská opozícia posiela predstaviteľom Európskej komisie (EK) a parlamentu klamstvá o pripravovanej novelizácii trestného zákona. Dodal, že vláde nič nebráni pokračovať v legislatívnom procese.

VIDEO Slovenskí opoziční europoslanci sa podľa Roberta Fica klamstvami pokúšajú za každú cenu poškodiť Slovenskú republiku

Slovenskí opoziční europoslanci sa podľa Roberta Fica klamstvami pokúšajú za každú cenu poškodiť Slovenskú republiku (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

"Je doslova neuveriteľné, že slovenskí opoziční europoslanci žiadajú Európsku komisiu, aby potrestala Slovensko nevyplatením európskych fondov, veriac, že to poškodí slovenskú vládu v očiach verejnosti," uviedol premiér. Dodal, že v liste z 5. decembra hrubo zavádzali, keď upozorňovali európske inštitúcie na návrh vlády zrušiť Špecializovaný trestný súd. Podľa premiéra to nemá s realitou nič spoločné, pretože vláda navrhuje zrušiť len Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Róbert Fico
Zobraziť galériu (3)
Róbert Fico  (Zdroj: Topky/Maarty)

Premiér skonštatoval, že Reynders v diskusii potvrdil a ocenil komunikáciu komisie s vládou SR k novelizácii. "Vo všeobecnosti povedal, že EK môže použiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, vrátane finančného nátlaku, ak reformy idú proti právnemu štátu. To je všeobecné pravidlo, ktoré platí pre všetky členské krajiny EÚ. Naviac zrušenie ÚŠP nemá nič spoločné ani s európskym právom, ani s právnym štátom," tvrdí Fico. Mrzí ho však, že komisár "úmyselne neuviedol dôvody, pre ktoré vláda SR pristupuje k zrušeniu ÚŠP". Poukázal pritom na rozhodnutia súdov o porušení ľudských práv.

Diskusia v EP sa zamerala na návrhy zmien v trestnom zákone, ktoré nedávno predložila vláda SR. Poslanci diskutovali s komisárom o navrhovanom zrušení ÚŠP, ale aj o možnom zmiernení sankcií za korupčné a iné trestné činy na Slovensku.EP by mal v nadväznosti na rozpravu prijať aj nelegislatívne uznesenie. O jeho znení budú poslanci hlasovať pravdepodobne počas nasledujúceho plenárneho zasadnutia 15. až 18. januára 2024 v Štrasburgu.

Viac o téme: OpozíciaNovela trestného zákonaRobert FicoEurópska Komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu