Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Oproti minulému roku zarábame viac: TAKTO si prilepšili ľudia v jednotlivých odvetviach! Priemyselníci vyhrali jackpot

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Po troch rokoch ťažkej ekonomickej situácie sa situácia na svetovom aj domácom trhu, zdá sa, začína upokojovať. Mzdy počas októbra po viac ako dvoch rokoch rástli naprieč ekonomikou rýchlejšie, ako inflácia. Podľa prvých údajov mzdy v októbri 2023 rástli rýchlejšie ako inflácia vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach, teda dosiahli reálny rast. Stalo sa tak prvýkrát od augusta 2021. Ekonomika však i naďalej zaznamenávala pokles zamestnanosti výnimkou stavebníctva a informácií s komunikáciou, píše Štatistický úrad (ŠÚ).

archívne video

Guvernér NBS Kažimír povedal, že rast miezd zaostáva za rastom cien (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Podľa informácií ŠÚ sa priemerná nominálna mzda pohla v októbri 2023 nahor vo všetkých 10 odvetviach, ktoré sledujú na mesačnej báze, mzda však nevzrástla len nominálne. Prekonala infláciu a rast cien, a tak vzrástli aj reálne mzdy.

„Najviac, o 17,6 %, v odvetví s najnižšími mzdami, a to v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev na 721 eur. Dvojciferným tempom rástli mzdy zamestnancov aj v priemysle na 1 477 eur, vo veľkoobchode na 1 441 eur, maloobchode na 1 088 eur a v ubytovaní 1 093 eur. Rast miezd v ostatných vybraných odvetviach sa pohyboval od 7,9 % v predaji a oprave motorových vozidiel, kde októbrová priemerná mzda zodpovedala 1 367 eurám, do 9,8 % vo vybraných trhových službách vo výške1 370 eur,“ informoval Štatistický úrad.

Oproti minulému roku zarábame
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

V októbri 2023 tak mzdy definitívne predbehli aj infláciu. Podľa ŠÚ tak čísla naznačujú, že obdobie reálnych poklesov zárobkov by mohlo byť už čoskoro prekonané. V reálnych mzdách si tak najviac prilepšili zamestnanci reštaurácií a pohostinstiev (9,8%) a zamestnanci priemyslu (4%). „Úroveň rastu prekročila 3 % vo veľkoobchode, maloobchode aj v ubytovaní,“ doplnil úrad.

Podľa úradu sa mali od začiatku roka nahor pohnúť mzdy zamestnancov v piatich z desiatich odvetví. Najviac rástli platy v ubytovaní a v činnostiach reštaurácii a pohostinstiev. Ďalšie z odvetví, ktoré vzrástli sú stavebníctvo, vybrané trhové služby a maloobchod. V ostatných sledovaných odvetviach tak medziročné mzdy klesli.

Oproti minulému roku zarábame
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Shutterstock)

Viac o téme: ZamestnanciŠtatistický úradInfláciaMzdyReálne mzdyNominálne mzdyRast miezd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu