Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri riešení cien potravín je jedno z riešení aj zníženie DPH o 5 %, uviedol Erik Tomáš

Erik Tomáš
Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda zobrala na vedomie analýzu cien potravín, ktorým sa chce v najbližšej budúcnosti venovať. Na základe analýzy následne kabinet pristúpi k opatreniam. Jedno z nich môže byť aj zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny o 5 %. V stredu to na tlačovej konferencii po rokovaní vlády uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Robíme najrýchlejšie, ako môžeme. V hre sú aj obmedzenie obchodných marží obchodných reťazcov alebo zníženie DPH na základné ceny potravín, vieme si predstaviť jej pokles z 10 na 5 %," priblížil Tomáš.

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vyjadril sa aj k téme predčastného dôchodku

Vyjadril sa aj k téme zastropovania dôchodkového veku. Diskusiu o reálnom dôchodkovom strope chce Tomáš otvoriť, no muselo by dôjsť k zhode na novele ústavy naprieč politickým spektrom. Zároveň by bolo potrebné pristúpiť k takým kompenzačným opatreniam, aby bola zachovaná udržateľnosť dôchodkového systému. Pri riešení problému s narastajúcim počtom žiadostí o predčasné dôchodky, ktorý spôsobuje zamestnávateľom problémy, Tomáš povedal, že Inštitút sociálnej politiky analyzuje, nakoľko je situácia vážna.

"Situácia je dočasná. Týka sa tohto a pravdepodobne budúceho roka. Kým nebudeme mať opatrenie definitívne pripravené a odkonzultované so sociálnymi a koaličnými partnermi, tak ho predstavovať nebudem. Chceme ho však predložiť v skrátenom legislatívnom konaní v januári," uviedol Tomáš.

Viac o téme: CenyPotravinyErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu