Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ministerstvo zdravotníctva pokračuje v úpravách kompetencií zdravotníkov

Ministerka Dolinková v ružinovskej nemocnici
Ministerka Dolinková v ružinovskej nemocnici (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pokračuje v úpravách kompetencií zdravotníkov. Chce vytvoriť také pracovné podmienky, ktoré budú pre absolventov atraktívne a zastavia odchod skúsených zdravotníkov do zahraničia. Uviedli z komunikačného oddelenia rezortu v reakcii na stanovisko sestier a pôrodných asistentiek, ktoré žiadajú rozšírenie svojich kompetencií.

"Rezort zdravotníctva kompetencie vybraných zdravotníckych pracovníkov už upravoval, konkrétne praktickú sestru - asistenta, momentálne pokračujú práce na úprave kompetencií sestry a pôrodnej asistentky a následne aj ostatných zdravotníckych pracovníkov," priblížili z odboru.

archívne video

Momentálne neevidujeme žiadne nelegálne zubné ambulancie, tvrdí rezident SKZL Moravčík (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ministerstvo má zrealizovať audit plnenia personálnych normatívov a následne revíziu právnych predpisov, ktoré definujú požiadavky na personálne zabezpečenie ambulantných a ústavných zdravotníckych zariadení. "V súlade s medzinárodnými trendmi budeme presúvať, aktualizovať a upravovať kompetencie jednotlivých zdravotníckych povolaní," doplnilo.

Rezort tiež pripravuje reformu špecializovanej ambulantnej starostlivosti

Avizuje aj zrealizovanie schválenej koncepcie všeobecnej ambulantnej starostlivosti. "Kľúčovým opatrením v týchto segmentoch bude aj presun kompetencií medzi zdravotníckym a nezdravotníckym personálom," uzavrel.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vo štvrtok (14. 12.) poukázala na to, že sestry a pôrodné asistentky by na základe vzdelania mohli vykonávať viac činností. Rozšírenie ich kompetencií by podľa nej zlepšilo prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti a ušetrilo financie v systéme.

Viac o téme: úpravyZdravotníciKompetenciaMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu