Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na parlamentnej úrovni plánujeme zintenzívniť vzťahy s Českom, tvrdí Peter Pellegrini

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Potvrdenie nadštandardných vzťahov s Českou republikou, spolupráca v oblasti energetiky či nový formát pravidelných stretnutí na parlamentnej úrovni. Aj to boli témy rokovaní, ktoré v Prahe absolvoval predseda parlamentu Peter Pellegrini pri príležitosti svojej oficiálnej návštevy Českej republiky.

archívne video

Peter Pellegrini hovoril počas stretnutia s Pekarovou o skúsenosti s volebným systémom v ČR (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Prvou zastávkou štvrtkového programu bol Senát Parlamentu ČR, kde sa predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini stretol s predsedom hornej komory parlamentu Milošom Vystrčilom. Spoločne diskutovali najmä o energetike a to konkrétne o úlohe jadrovej energetiky a spoločnom riešení otázok prechodu na neruské energetické nosiče. Podľa šéfa parlamentu je možné aj zdieľanie energetických kapacít, je však potrebné vykonať množstvo legislatívnych zmien. "Pán predseda senátu hovorí o projekte zdieľania energetických kapacít, čím by sme mohli dosiahnuť úsporu prostriedkov. Budem hovoriť aj s predstaviteľmi našej vlády, aby sme našli nielen technické, ale na našej úrovni následne legislatívne riešenia, aby sme mohli tento projekt zrealizovať," vysvetlil P. Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda slovenského parlamentu následne absolvoval rokovanie aj s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou. Témami ich rozhovorov bola bilaterálna spolupráca, keďže obe krajiny sú súčasťou Slavkovského formátu aj Vyšehradskej štvorky. Českú republiku zároveň v nadchádzajúcom roku čaká predsedníctvo V4 a pre slovenskú vládu je práve tento formát jednou z priorít. Podľa predsedu NR SR je však ďalšou príležitosťou na prehlbovanie spolupráce organizovanie pravidelných stretnutí vedení Senátu aj Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR a Národnej rady SR. "Pána Vystrčila a rovnako pani predsedníčku Pekarovú som pozval na stretnutie s vedením slovenského parlamentu, vrátane všetkých podpredsedov. Myslím, že môžeme takto zintenzívniť našu spoluprácu na úrovni legislatívy a to aj medzi výbormi či odbornými skupinami," uviedol predseda NR SR.

Nosnou témou stretnutia s predsedom českej vlády Petrom Fialom bola najmä bezpečnosť v kontexte migrácie. Šéf parlamentu zdôraznil potrebu zachovania vnútornej bezpečnosti a bezpečnosti vonkajších hraníc Schengenského priestoru. Český premiér aj predseda NR SR sa však zhodli, že podporujú rozširovanie Schengenu napríklad o Rumunsko, ak je táto krajina schopná preukázať schopnosť zabezpečiť vonkajšiu hranicu tohto priestoru.

Oficiálna cesta do Českej republiky sa nezaobišla bez stretnutia s hlavou susedného štátu - prezidentom Petrom Pavlom, ktoré sa uskutočnilo na Pražskom hrade.Pri príležitosti oficiálnej návštevy Českej republiky si predseda Národnej rady SR uctil pamiatku československých legionárov a československého odboja z obdobia 1. svetovej vojny. Šéf parlamentu si taktiež položením venca uctil pamiatku československého štátnika Alexandra Dubčeka pri jeho pamätnej tabuli pri Národnom múzeu.

Viac o téme: ČeskoVzťahySlovenskoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu