Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ministri obrany V4 rokujú v Prahe o Ukrajine aj Blízkom východe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (Szilard Koszticsak/MTI via AP))

PRAHA - V Prahe začalo dvojdňové rokovanie ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4), Slovensko na ňom zastupuje Robert Kaliňák. V piatok sa k ministrom V4 pridajú aj zástupcovia Stredoeurópskej obrannej spolupráce (Central European Defence Cooperation - CEDC) a krajín západného Balkánu. Rokovať budú o bezpečnostnej situácii na Ukrajine aj na Blízkom východe.

Vo štvrtok popoludní privítala svojich rezortných partnerov zo Slovenska, Poľska a Maďarska na Národnom pamätníku na Vítkove česká ministerka obrany Jana Černochová. Pri oficiálnej ceremónii spoločne položili veniec k hrobu neznámeho vojaka, potom sa presunuli do blízkeho Armádneho múzea, v ktorom rokujú. Večer si prezrú celý zreštaurovaný komplex, ktorý získal viacero ocenení.

archívne video

Samit premiérov krajín V4: Príchod premiérov a family foto (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V piatok sa uskutoční rokovanie vo formáte CEDC, kam okrem ČR a SR patrí aj Slovinsko, Chorvátsko, Maďarsko a Rakúsko. Poľsko má štatút pozorovateľa. Neskôr sa rokovanie ministrov rozšíri o zástupcov krajín západného Balkánu. Zúčastnia sa na ňom delegácie z Albánska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Srbska a Kosova. Na rozšírenom rokovaní budú politici diskutovať najmä o dôsledkoch konfliktov na Ukrajine a Blízkoch východe na strednú Európu a západný Balkán.

Týmto veciam sa chcú venovať

Česko tento rok predsedá formátu CEDC, spoločné zasadnutie ministrov organizuje Praha po prvýkrát. Černochová na stretnutí odovzdá predsednícku štafetu maďarskému ministrovi obrany. Okrem toho Česko od júla 2023 na rok predsedá aj skupine V4. V rámci toho si určilo tri priority, ktorým sa chce venovať: bezpečná a vyspelá spoločnosť, inovatívna a prepojená ekonomika a podpora Ukrajiny.

Viac o téme: ObranaRobert KaliňákSlovenskoMaďarskoPoľskoV4Česká republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu