Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Havel je symbolom návratu k demokracii, mal podľa prezidenta Pavla nadhľad a načúval druhým

Návšteva Petra Pavla v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Návšteva Petra Pavla v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PRAHA - Václav Havel je symbolom návratu k demokracii a medzinárodne uznávanou osobnosťou novodobých dejín Česka. Vo funkcii prezidenta ho definoval nadhľad a schopnosť načúvať druhým. Pri príležitosti 12. výročia úmrtia bývalého českého a československého prezidenta to v pondelok na sociálnej sieti X uviedol český prezident Petr Pavel.

archívne video

Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Tento rok si toto výročie prvýkrát pripomínam v role prezidenta. Premýšľam nad tým, čo definovalo prezidentstvo Václava Havla a tiež jeho poňatie funkcie prezidenta. Pre mňa sú to predovšetkým nadhľad a schopnosť načúvať druhým. A tiež zmysel pre humor, ktorý mi občas v dnešnej vypätej dobe vo verejnom dianí chýba," napísal v spomienke Pavel.

Pripomenul, že ČR budúci rok oslávi 20. výročie vstupu do EÚ a NATO. Pevné ukotvenie Česka v týchto štruktúrach je podľa slov súčasného prezidenta veľkou Havlovou zásluhou a jedným z dôvodov, prečo si ho pripomínať.Na bývalého prezidenta, disidenta a dramatika spomínali aj ostatní českí politici. Premiér Petr Fiala uviedol, že Havel môže byť príkladom predovšetkým pre svoju odvážnu a silnú osobnosť. "Nebál sa ísť sa svojím presvedčením proti prúdu, proti dobovému mainstreamu a bol za to pripravený zaplatiť vysokú cenu," napísal premiér na sociálnej sieti X.

Eva Pavlová a Petr Pavel
Zobraziť galériu (2)
Eva Pavlová a Petr Pavel  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Havel zomrel 18. decembra 2011 v Hrádečku neďaleko mesta Trutnov. V Česku sa pri príležitosti 12. výročia jeho smrti uskutočnili viaceré pietne či spomienkové akcie. Knižnica Václava Havla napríklad organizuje trojdňový kultúrny maratón, ktorý reflektuje Havlov odkaz s presahom na jeho politickú, filozofickú a divadelnú prácu.

Viac o téme: DemokraciaVáclav HavelPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu