Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako dvaja kohúti: Korčok svojím vyjadrením popudil Pellegriniho, veď je celkom neskúsený!

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Ivan Korčok ukazuje svoju politickú neskúsenosť, keď vyzýva predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), aby odovzdal funkciu, ak by kandidoval za prezidenta. Uviedol to v reakcii Pellegrini, ktorý odmieta konflikt záujmov v tom, že vyhlasuje termín prezidentských volieb.

"Ukazuje sa politická neskúsenosť Korčoka, ktorý takéto vyhlásenie dal bez toho, aby si uvedomil, čo hovorí. Žiaden konflikt záujmov tu nie je, len si splním svoju ústavnú povinnosť vyhlásiť termín volieb," povedal Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii. Nerozumie rečiam o zneužívaní funkcie. Pripomenul Korčokovi, či by vyzýval odstúpiť aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ak by opäť kandidovala, keďže ako úradujúca prezidentka by mala výhodu. "O tom hovorí jeho politická neskúsenosť. Takto to nefunguje," doplnil.

archívne video

Peter Pellegrinni a ministri Hlasu-SD pred schôdzou k Programovému vyhláseniu vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško )

Korčok hovorí, že pre férovosť by bolo dôležité, aby Pellegrini odovzdal funkciu predsedu NR SR niekomu z podpredsedov. "Každým dňom je jasnejšie, že predseda Národnej rady sa dostáva do konfliktu záujmov," uviedol v pondelkovej (20. 11.) relácii televízie Joj Analýzy. Keďže voľby prezidenta SR vyhlasuje predseda NR SR, má podľa neho Pellegrini zásadnú výhodu oproti ostatným kandidátom aj pri plánovaní svojej kampane.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (3)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pellegrini zatiaľ neoznámil, či sa bude v roku 2024 uchádzať o post prezidenta SR. Okrem Korčoka zámer kandidovať už ohlásili bývalý diplomat Ján Kubiš a zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková.

Korčok reaguje na Pellegriniho

Reakcia prezidentského kandidáta Ivana Korčoka na slová Petra Pellegriniho na seba nenechala dlho čakať. Vyčíta mu najmä to, že sa ešte stále nevyjadril ku svojej potencionálnej kandidatúre. "Teším sa, že sa Peter Pellegrini ozval, no zároveň znovu nebol schopný jasne odpovedať, či bude, alebo nebude kandidovať v prezidentských voľbách a jeho výhovorky nemajú vecnú povahu. Nevyzval som ho, aby sa vzdal mandátu ani funkcie predsedu parlamentu, ako tvrdí. Len som povedal, že by bolo fér, aby už jasne oznámil, či bude kandidovať a aby počas kampane vedením NR SR  poveril niektorého zo svojich podpredsedov," poznamenal Ivan Korčok.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako ďalej uviedol, "predseda NR SR má v rukách rozhodnutie o termíne volieb, čo predstavuje významnú výhodu voči všetkým ostatným kandidátom. A samozrejme požíva výhody štátnej funkcie, takže by bolo fér, aby ľuďom povedal, či mu už dnes daňoví poplatníci nefinancujú osobnú volebnú kampaň, vrátane štátnej limuzíny s majáčikom. Moje včerajšie otázky boli presné a vecné, pretože tieto voľby beriem vážne a s rešpektom."

Viac o téme: KandidatúraPeter PellegriniIvan KorčokHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu