Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Korčok chce, aby úrad prezidenta nebol len hlasom vlády a jednej strany

Ivan Korčok Zobraziť galériu (2)
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Kandidát na prezidenta Ivan Korčok chce právny štát a spravodlivosť, modernizáciu a dobudovanie štátu, v ktorom sa bude ľuďom žiť lepšie. Chce aj politickú rovnováhu, aby úrad prezidenta nebol len hlasom vlády a jednej strany. Povedal to vo svojom vystúpení, v ktorom predstavil svoju víziu výkonu úradu prezidenta v domácej politike.

Základnou podmienkou pre modernú a úspešnú krajinu je podľa Korčoka dodržiavanie princípov právneho štátu. "Je každým dňom jasnejšie, že Slovensku dnes vládne reprezentácia, ktorá je inšpirovaná spôsobmi vládnutia, ktoré sú vzdialené liberálnej demokracii," povedal.

Ivan Korčok Stav zberu podpisov v kampani za prezidenta SR

Ivan Korčok Stav zberu podpisov v kampani za prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Pandémia nového koronavírusu a vojna Ukrajine nastavili zrkadlo fungovaniu štátu, skonštatoval kandidát na prezidenta. Preto sa v prezidentskom úrade plánuje sústrediť na dobudovanie štátu. Nie je podľa Korčoka akceptovateľné, že doteraz Slovensko nemá komplexný audit fungovania štátu. "Chcem byť prezidentom, ktorý bude propagátorom modernizácie krajiny, aby sme prekonali stagnáciu až úpadok. Sľubujem, že budem podporovať vládu v rozhodnutiach, aby sa to podarilo a viem sa postaviť za politicky ťažké a dočasne možno aj nepopulárne rozhodnutia tak, aby im verejnosť porozumela," uviedol Korčok.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (2)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Svoju úlohu tiež vidí v podpore postavenia samospráv. Chce, aby predstavitelia krajov, miest a obcí dostali primeranú politickú a legislatívnu váhu pri rokovaní o návrhoch zákonov. "Kandidujem s presvedčením, že potrebujeme nájsť nové myšlienky pre dobudovanie súdržného štátu, čo sa bez výraznejšej účasti samospráv nedá," poznamenal Korčok.

Vo svojom vystúpení vyzdvihol aj dôležitosť politickej rovnováhy. Slovensko podľa Korčoka potrebuje prezidenta, ktorý sa pozrie na prijímané zákony a riadny chod ústavných orgánov nielen optikou vlády a vládnej väčšiny.

Viac o téme: Kandidát Ivan KorčokPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu