Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odhalila Plaváková z PS taktiku Hlasu? Trináste dôchodky sú darčekom v prezidentskej kampani Petra Pellegriniho

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Je zrejmé, že minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) chce zavedením 13. dôchodkov doručiť kampaňový darček do prezidentských volieb pre predsedu jeho strany Petra Pellegriniho. Vyhýba sa však pritom odpovediam na otázky, ktoré súvisia so zmenami v dôchodkovom systéme, vyhlásila v utorok predsedníčka ľudskoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Lucia Plaváková (PS).

VIDEO Peter Pellegrini po schválení PVV a vyslovení dôvery vláde

Peter Pellegrini po schválení PVV a vyslovení dôvery vláde (Zdroj: Topky/Ramon Leško )

Na výbore sa malo opätovne diskutovať o návrhu na zmeny v daňovej asignácii pre mimovládne organizácie z dôvodu potreby získania zdrojov na plnohodnotné 13. dôchodky. Časť týchto peňazí sa má získať zmenou vo vyplácaní rodičovských dôchodkov, namiesto odvodov majú ísť práve z asignovanej časti dane z príjmov ich detí. Rovnako ako minulý týždeň však výbor nebol uznášaniaschopný.

Výbor nebol opäť uznášanieschopný

"Minister Tomáš svojím škodlivým návrhom robí rukojemníkov z mimovládnych organizácií, ktoré vykonávajú záslužnú činnosť a pomáhajú okrem iných aj seniorom, na ktorých pán minister tvrdí, že mu tak záleží. Na ľudskoprávnom výbore sme s ním chceli už druhýkrát diskutovať spoločne so zástupcami a zástupkyňami mimovládnych organizácií. Minister Tomáš však opätovne zabezpečil, aby výbor nebol uznášaniaschopný," vyhlásila Plaváková. Na výbore neboli prítomní poslanci koaličných strán, ktorých je väčšina.

VIDEO Hlasovanie NR SR k Programovému vyhláseniu vlády

Hlasovanie NR SR k Programovému vyhláseniu vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Občania si zaslúžia odpovede na ich otázky

Problémy a potreby dôchodcov a dôchodkýň sú podľa poslankyne komplexnejšie ako jednorazová finančná pomoc a mimovládne organizácie v mnohých oblastiach suplujú štát. Občania a občianky si tak zaslúžia odpovede na viaceré otázky. "Ako chce seniorom a seniorkám zabezpečiť dostupnosť sociálnych služieb, či starostlivosť v odkázanosti? Ako nahradí výpadok financií rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením? A kto bude rozhodovať o tom, že mimovládna organizácia je ušľachtilá? Bude to nejaká komisia? Ako chcú zaručiť jej nestrannosť?" spýtala sa Plaváková.

"Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravuje riešenia, pričom diskutuje aj s mimovládnymi organizáciami. Ako uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš, rovnako to platí aj v prípade ľudskoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR, avšak tento výbor nebol zatiaľ uznášaniaschopný," uviedol v reakcii tlačový odbor rezortu práce.

Suma príspevku by mala byť 300 eur

Koaličná strana Hlas-SD sa snaží o presadenie plnohodnotného 13. dôchodku. Jej predstavitelia aj v utorok zopakovali, že z technických dôvodov nedôjde k jeho vyplateniu tento, ale až budúci rok. V súčasnosti sa vypláca ako sociálna dávka vo výške 50 až 300 eur podľa príjmu jednotlivých dôchodcov. Minister práce preto predložil a vláda už schválila jednorazový príspevok vo výške 150 eur, ktorý sa má vyplatiť ešte tento rok. Parlament by mal návrh prerokovať na aktuálnej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní. Suma príspevku by sa pritom mala navýšiť na 300 eur.

Viac o téme: Prezidentská kampaňPeter PellegriniErik TomášProgresívne SlovenskoLucia Plaváková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu