Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Minister vnútra v ohrození: Opozícia tlačí na jeho odvolanie kvôli čistkám v polícii!

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR z klubov Progresívne Slovensko (PS), KDH, SaS a hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ podali v stredu návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD). Z funkcie by mal podľa opozície odísť pre čistky vo vedení polície, ako aj pre porušenie zákona. Kritizujú aj opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, označili ich za divadlo.

Šutaj Eštok nemá podľa podpredsedu parlamentu a šéfa PS Michala Šimečku osobnostné ani profesionálne vybavenie pre funkciu ministra vnútra. Dodal, že minister zosobňuje doterajšie zlyhania vlády. "Už svojimi prvými krokmi v úrade obchádza zákon a súdy museli naprávať jeho rozhodnutia. Taký minister sa má sám poberať s hanbou a už po pár dňoch bol ´zrelý na uterák´. Ukázalo sa, že verne slúži Robertovi Ficovi," skonštatoval Šimečka na tlačovej konferencii. Kritizuje Šutaja Eštoka tiež za to, že sa vyhrážal sudcovi disciplinárnym konaním iba preto, že nerozhodol tak, ako by si prial.

Archívne video: Matúš Šutaj Eštok pred rokovaním vlády

Matúš Šutaj Eštok pred rokovaním vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Roman Mikulec z klubu hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ pripomenul, že minister robí opak toho, čo si vláda napísala do programu. Minimálne v dvoch prípadoch podľa neho porušil zákon, napríklad tak, že nekomunikoval s úradom pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo službu.

 

Máme odlišné priority a štýl politiky, keď však ide o obranu demokracie a právneho štátu, musíme sa vedieť spojiť. Dnes...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Wednesday, November 22, 2023

Šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková dodala, že vláda v programe sľubuje, že nebude vládou revanšu. Minister však podľa nej napríklad šikanózne preraďoval vyšetrovateľov. Podľa Juraja Krúpu (SaS) chce minister svojimi krokmi zastrašiť celý policajný zbor.

Eštok je pripravený čeliť odvolávaniu

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) je pripravený čeliť odvolávaniu v parlamente. Verí, že schôdza sa uskutoční ešte tento týždeň. Vyhlásil to v stredu v reakcii na návrh opozičných strán. "Som pripravený čeliť všetkej kritike, ktorá sa zo strany opozície na mňa hrnie," uviedol Šutaj Eštok. Na schôdzi sa plánuje zúčastniť a vysvetliť kritikom, že snaha o odvolávanie je neopodstatnená. Dodal, že koalícia určite nebude postupovať ako v minulosti vládna koalícia na čele s hnutím Slovensko, ktorá podľa neho sabotovala otvorenie schôdze alebo ju prerušovala.

Viac o téme: OdvolanieNávrhOpozíciaMinister vnútraMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu