Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Inflácia klesla už ôsmy mesiac po sebe! Ceny však medziročne vzrástli

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Inflácia aj v októbri klesala už ôsmy mesiac za sebou, keď sa rast cien v medziročnom porovnaní sa zastavil na úrovni 7,1 % zo septembrových 8,2 %. Medzimesačne ceny mierne vzrástli o 0,2 %. V stredu o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Dvojciferný rast cien sa prejavoval už len v troch odboroch, a to vo vzdelávaní, v reštauráciách a hoteloch a zdravotníctve. Ceny za vzdelávanie boli medziročne vyššie až o 15 %. K septembrovému rastu poplatkov v škôlkach, základných či stredných školách sa tak pridal októbrový rast vysokoškolských poplatkov. 

Archívne video: Akonáhle nastanú výkyvy v potravinách, nastúpi štát s regulačnými opatreniami, tvrdí Robert Fico

Akonáhle nastanú výkyvy v potravinách, nastúpi štát s regulačnými opatreniami, tvrdí Robert Fico (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Dynamika rastu cien potravín spomaľovala už siedmy mesiac, a to takmer vo všetkých sledovaných potravinových štruktúrach. Potraviny boli medziročne drahšie o 8,9 %, po 20 mesiacoch sa tak rast ich cien dostal pod úroveň 10 %. Dvojciferné tempo rastu cien mal už len chlieb a obilniny, a tiež váhovo menej významné zložky potravín, ako ryby, cukor a cukrovinky a tiež koreniny a prísady. Medziročne lacnejšie boli len oleje a tuky o 8,2 %.

Rast cien v odbore bývanie a energie sa v porovnaní s októbrom 2022 zmiernil na úroveň 5,8 %, čo bola najnižšia hodnota od konca roka 2021. Výraznejšie spomalenie tempa rastu zaznamenali ceny v doprave najmä vplyvom pokračujúceho poklesu cien pohonných látok, ktoré boli o 6,3 % lacnejšie ako v októbri pred rokom.

Inflácia – vývoj spotrebiteľských cien v SR
Zobraziť galériu (2)
Inflácia – vývoj spotrebiteľských cien v SR  (Zdroj: ŠÚ SR)

Index spotrebiteľských cien sa v októbri 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 7,2 %, za nízkopríjmové domácnosti o 7,3 % a za domácnosti dôchodcov o 6,8 %.

Na medzimesačný rast cien malo najvýznamnejší vplyv zvýšenie cien v odbore potraviny a nealko nápoje, a to o 0,2 %, ktorý má vo výdavkoch slovenských domácností druhú najväčšiu váhu hneď po výdavkoch na bývanie a energie. Medzimesačne sa zvýšili tiež ceny odevov a obuvi o 1,9 %, ako aj vzdelávania o 2,3 %, a to najmä vyššími poplatkami za vysokoškolské vzdelávanie.

Medzimesačne poklesli iba ceny v odbore doprava o 2,6 %, a to hlavne pod vplyvom zlacnenia pohonných látok o 3,5 %, ktoré medzimesačne klesli prvýkrát od júna 2023, ako aj dopravných služieb.

Jadrová inflácia dosiahla v októbri hodnotu 7,6 % a čistá inflácia 7,1 percenta

Pri októbrovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 7,1 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 7,6 % a čistá inflácia hodnotu 7,1 %. Ako v stredu informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, medzimesačne jadrová inflácia a čistá inflácia dosiahli hodnotu zhodne 0,2 %.

Viac o téme: CenyPoklesVzrastInfláciaMedziročneŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu