Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bývanie v Bratislave je čoraz nedostupnejšie: TAKTO sa vyvíja trh s nehnuteľnosťami! Zlé správy, bude ešte horšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Vyššie ceny, nedostupné hypotéky, vysoké ceny energií. Toto všetko ovplyvňuje záujem Slovákov o kúpu vlastnej nehnuteľnosti. Aj keby záujem a snaha boli, realita môže byť úplne iná. Čoraz viac ľudí preto siaha po nájmoch. Aké sú však súčasné ceny prenájmov v Bratislave? Aj keď ceny si najobľúbenejšie byty držia, ich počet nie je vôbec pozitívny.

Vojna na Ukrajine, ktorá trvá už viac, ako 1,5 roka, negatívne ovplyvnila viaceré aspekty nášho života. Inflácia nám čoraz viac ukrajuje z našich peňazí, okrem toho stúpajú ceny potravín, ale aj bývania. Dopyt prevyšoval ponuku a začal sa doslova boj o nehnuteľnosti. A to nielen v prípade vlastných nehnuteľností, ale aj nájmov. Tie sú mimoriadne obľúbené najmä v hlavnom meste. V uplynulom období boli medzi ľuďmi najobľúbenejšie garzónky a jednoizbové byty. Aj keď si cenu viac-menej držia rovnakú, medziročne ich je na trhu výrazne menej. 

Archívne VIDEO Sme rodina o aktuálnej situácii s hypotékami a úvermi

Sme rodina o aktuálnej situácii s hypotékami a úvermi (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na základe analýzy Trhových reportov bolo v tomto roku za dva mesiace, od začiatku septembra do začiatku novembra v bratislavskom Starom Meste k dispozícii na prenájom len necelých 300 jednoizbových bytov. Ich priemerná cena bola 501 eur. Minulý rok v rovnakej mestskej časti bolo na trhu až takmer trojnásobok inzerátov jednoizbových bytov na prenájom, pričom ich priemerná cena dosahovala 482 eur, čo je medziročný rozdiel 19 eur. Informuje o tom portál hnonline.sk

Bývanie v Bratislave je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Maximálna cena jednoizbákov v centre Bratislavy dosiahol 700 eur. V tejto cene však veľakrát nie sú započítané ceny energií či mediálnych služieb, ako sú TV či internet. Najlacnejšie jednoizbáky sú v bratislavskej Petržalke, priemerná cena je na úrovni 463 eur. Naopak, najviac medziročne rástli ceny v bratislavskej Dúbravke, Karlovej Vsi, Devínskej Novej Vsi a Záhorskej Bystrici, a to až o takmer 6 percent na priemerne 465 eur. 

Problém aj dvojizbákov

Nejde však len o problém jednoizbákov, málo je aj dvojizbových bytov. V medziročnom porovnaní klesla ich ponuka z takmer 1900 bytov na 961. Rovnako sa však ich cena veľmi nemenila - kým v roku stáli v priemere 648 eur, v tomto roku to bolo 691 eur. Maximálne za nich nájomcovia platili okolo 1000 eur mesačne. 

Bývanie v Bratislave je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„V prípade prenájmov je Staré Mesto najatraktívnejšou lokalitou, keďže ide o centrum, v ktorom sa nachádza aj najväčšie množstvo pracovných príležitostí. Faktorom je aj občianska vybavenosť. Je tam síce veľká ponuka, no zároveň tam je aj veľký dopyt. Ľudia, ktorí majú záujem o centrum, musia reagovať rýchlo a tlak na ceny tam je najsilnejší. Staromestské byty nie sú až tak energeticky úsporné a starých bytov je v tejto časti čoraz viac. Musíte teda rátať s vyššou spotrebou. Takéto byty teda veľakrát môžu dorovnávať ceny novostavieb práve takouto prirážkou,vysvetľuje Michal Pružinský, analytik spomínaného portálu. 

A aký vývoj očakáva analytik v najbližších mesiacoch? Dobré správy zrejme nemá. „V krátkodobom horizonte v rámci začiatku roka zatiaľ neočakávam pokles cien. Budúci rok bude v znamení tohto, keďže neočakávame ani poklesy úrokových sadzieb. Myslím si však, že ľudia začnú akceptovať situáciu na hypotekárnom trhu a dopyt sa opäť oživí. Mierny nárast cien prenájmov však ešte budeme sledovať,“ uzavrel Pružinský.

Viac o téme: Jednoizbové bytyDvojizbové bytyBratislavaNehnuteľnosti v Bratislave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu