Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Inflácia v eurozóne sa spomalila: V októbri klesla pod 3 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUXEMBURG - Inflácia v eurozóne v októbri opäť oslabila a dosiahla najnižšiu úroveň za viac ako dva roky. Spotrebiteľské ceny spomalili tempo medziročného rastu na 2,9 % zo septembrovej úrovne 4,3 %. Informujeme na základe údajov štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý v piatok potvrdil svoj rýchly odhad z 31. októbra.

archívne video

Akonáhle nastanú výkyvy v potravinách, nastúpi štát s regulačnými opatreniami, tvrdí Robert Fico (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Inflácia bola v októbri stále vyššia ako strednodobý cieľ Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá si ho stanovila na úrovni 2 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v menovej únii v októbri zvýšili o 0,1 percenta. Medziročná inflácia sa pod hranicu 3 % vrátila prvýkrát od leta 2021. Najvyššiu infláciu zaznamenala eurozóna v októbri minulého roka, keď dosiahla 10,6 %.

Jadrová inflácia podľa mnohých ekonómov odráža základné inflačné trendy

Jadrová inflácia, ktorá nezahrňuje kolísavé ceny energií a potravín, klesla na 4,2 % z úrovne 4,5 % v prechádzajúcom mesiaci. Jadrová inflácia podľa mnohých ekonómov odráža základné inflačné trendy lepšie ako celková miera. Vývoj inflácie sa v jednotlivých krajinách eurozóny naďalej výrazne líšil. Najvyššiu medziročnú infláciu zaznamenalo podľa potvrdených údajov Eurostatu Slovensko, a to na úrovni 7,8 %. V porovnaní so septembrom bola nižšia o 1,2 percentuálneho bodu. Spotrebiteľské ceny klesli iba v Belgicku (-1,7 %) a Holandsku (-1,0 %).

Viac o téme: PoklesInfláciaEurozóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu