Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šutaj Eštok má na tanieri Mikulcovo dedičstvo: Čo s týmto nákupom? Bez ľudí a povolení to nepôjde!

Šutaj Eštok si musí poradiť s nákupom moderného vrtuľníka. Zobraziť galériu (4)
Šutaj Eštok si musí poradiť s nákupom moderného vrtuľníka. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - S príchodom novej vlády nastupujú aj nové nákupy, súťaže a problematika spojená s nákupmi minulej garnitúry. Najnovšie rezort vnútra rieši nákup bývalého ministra vnútra Romana Mikulca, pričom išlo o moderný vrtuľník Leonardo AW 189. Nákup je však spojený s viacerými problémami a povoleniami, pričom proti tomuto obchodu bol sám minister Matúš Šutaj Eštok ešte v čase, keď sedel v opozícii.

archívne video

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že pri zemetrasení štát zlyhal (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Prípadu sa venoval denník Pravda. Ide o kúpu stroja Leonardo AW 189, pričom jeho problematika v kontexte nákupu sa dotýka hlavne povolení a samotného školenia možných pilotov. Celú situáciu komplikuje aj to, že stroj mal viac ako pol roka súdny zákaz lietať.

Šutaj Eštok má na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na použitie je talianska verzia

Najnovšie však rezort pod vedením Šutaja Eštoka môže podľa Krajského súdu v Bratislave používať model AW 189 od talianskeho výrobcu Leonardo. Tento bol zaobstaraný ešte v polovici decembra. Súdne ťahanice začal americký výrobca Bell Textron, ktorý namietal spôsob obstarávania tohto stroja. Išlo totiž o nákup bez súťaže, pričom Úrad pre verejné obstarávania (ÚVO) zrušil predchádzajúcu súťaž k nákupu toho istého stroja tým istým spôsobom.

Šutaj Eštok má na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vojna na Ukrajine ako vysvetlenie

Ministerstvo argumentovalo rýchlym nákupom aj tak, že si potrebovali nahradiť ruské stroje Mi-171, ktoré v rámci pomoci Ukrajine boli poslané za východné hranice. Tieto vrtuľníky boli okrem iného aj ťažké na prevádzku, keďže nastúpili protiruské sankcie. Ak by išlo o riadne obstarávanie, záchranári a ďalšie jednotky by ostali na istý čas bez riadnych prepravných strojov, ktoré sa využívajú pri pátraní či záchranných akciách.

Na snímke z videa, ktoré zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany v nedeľu 24. septembra 2023, vojaci zaujímajú svoje miesta vo vojenskom vrtuľníku ruského letectva pred vojenskou akciou na neznámom mieste na Ukrajine.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke z videa, ktoré zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany v nedeľu 24. septembra 2023, vojaci zaujímajú svoje miesta vo vojenskom vrtuľníku ruského letectva pred vojenskou akciou na neznámom mieste na Ukrajine.  (Zdroj: SITA/Tlačová služba ruského ministerstva obrany prostredníctvom agentúry AP)

Stál v hangári

Problém však tkvie v tom, že aj keď naša vláda za vrtuľník zaplatila milióny eur a zmluva dokonca nadobudla platnosť, stroj naďalej stál v hangári predajcu. "Vrtuľník bol na náklady dodávateľa uzemnený vo Švajčiarsku, kde sa stále nachádza," potvrdilo denníku ministerstvo vnútra.

Už čochvíľa by však stroj mohol prísť na územie Slovenska, a to aj napriek tomu, že piloti ešte neabsolvovali výcvik. "Po nadobudnutí právoplatnosti zrušenia neodkladného nariadenia dôjde k rezervácii nových termínov na základe dostupných kapacít výcvikovej organizácie," dodalo pre denník tlačové oddelenie ministerstva vnútra. "Verejné obstarávanie bude v najbližších dňoch zrušené, lebo žiadny uchádzač nesplnil požiadavky verejného obstarávateľa kladené na ponuku," doplnil rezort s tým, že teraz sa čaká na to, ako bude Šutaj Eštok bojovať alebo nebojovať proti jeho nákupu. Pravdou je však to, že rezort vnútra stále trpí nedostatkom týchto strojov.

Viac o téme: NákupMinisterstvo vnútraVrtuľník Matúš Šutaj EštokLeonardo AW 189Vrtuľník AW 189
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu