Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SASKA kritizuje kroky koalície: Toto sú podľa nich akty pomsty, podávajú trestné oznámenie na Šutaja Eštoka!

Kolíková podáva trestné oznámenie na Šutaja Eštoka. Zobraziť galériu (6)
Kolíková podáva trestné oznámenie na Šutaja Eštoka. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pretiekol im pohár trpezlivosti. Liberálna SASKA sa rozhodla, že po niekoľkých týždňoch štvrtej vlády Roberta Fica začne konať a prvým na rade je minister vnútra za Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. Ten si od nich "vyslúžil" trestné oznámenie po tom, ako sa počas posledných týždňoch náhle menili funkcionári a vyšetrovatelia v policajnom zbore, čo bolo podľa nich nad hranicou zákona. Takto to zdôvodňujú.

 VIDEO SASKA podáva trestné oznámenie na Matúša Šutaja Eštoka:

Saskári podávajú na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka trestné oznámenie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

aktualizované 12:25 Šutaj Eštok reaguje

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vníma trestné oznámenie strany SaS, podané v súvislosti s postavením tzv. čurillovcov mimo služby, ako "zúfalý pokus zúfalých politikov v snahe získať mediálnu pozornosť". V reakcii deklaroval, že sa vždy riadi zákonom. 

"Rešpektujem, že SaS rovnako ako skupina čurillovcov sa rozhodli na mňa podať trestné oznámenie. Odkazujem každému, že ja sa zastrašiť nenechám a budem vždy konať v zmysle zákona a postupovať iba v zmysle zákona," skonštatoval minister. Trvá na tom, že postavením obvinených vyšetrovateľov mimo služby si splnil zákonnú povinnosť. 

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (6)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Trestné oznámenie oznámili dnes

"Dnes podávame trestné oznámenie pre závažné podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, a to zo strany podozrivého ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka," oznámila novinárom exministerka spravodlivosti zo SASKY Mária Kolíková.

SASKA kritizuje kroky koalície:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Došlo k porušeniu podmienok zákona, trvá na svojom Kolíková

"Sme presvedčení, že k tomuto trestnému činu došlo, a to tým, že elitní vyšetrovatelia boli postavení mimo službu. Bez toho, aby boli rešptektované podmienky zákona o štátnej službe, ktorý sa týka príslušníkov policajného zboru, a rovnako zákona o ochrane oznamovateľov," doplnila Kolíková, podľa ktorej nejde len o to, či dochádza k trestnému stíhaniu, ale ani minsiter sa vraj nevysporiadal s tým, aký štátny záujem bol, ak by týchto vyšetrovateľov v službe ponechal.

SASKA kritizuje kroky koalície:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Minister musí pri takomto rozkaze brať do úvahy všetky skutočnosti, ktoré sú známe v čase vydávania takéhoto rozhodnutia. Toto rozhodnutie súdu ani nespomenul a nijako sa s ním nevysporiadal," dodala Kolíková, ktorá hovorí aj o zaujatých vyšetrovateľoch.

SASKA kritizuje kroky koalície:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Sú tu vraj aj existenčné problémy kvôli minimálnej mzde

Kolíková upozornila aj na dosahy opatrenia voči vyšetrovateľom na ich existenciu. "Sú na úrovni minimálnej mzdy a vlastne nemôžu vykonávať ani iné povolanie. Postih voči nim považujeme za šikanózny a zastrašujúci voči komukoľvek, kto by chcel dnes vyšetrovať korupciu voči predstaviteľom tejto koalície, osobitne voči nominantom Smeru," skonštatovala s tým, že nerozumie, prečo Hlas-SD robí "špinavú prácu" za Smer.

Minister vnútra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Viac o téme: VyšetrovateliaTrestné oznámenieMinister vnútraSaSMária KolíkováMatúš Šutaj EštokČurillovciSASKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu