Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pellegrini má za sebou prvú tlačovku na poste šéfa parlamentu: Tento človek sa určite nestane policajným prezidentom!

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian sa nespomína v koalícii ako možný policajný prezident či riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Nepovedal, či sa uvažuje o jeho nominácii do inej funkcie.

VIDEO Tlačová konferencia novozvoleného predsedu NRSR Petra Pellegriniho

Tlačová konferencia novozvoleného predsedu NRSR Petra Pellegriniho (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predseda parlamentu zdôraznil, že meno nového policajného prezidenta ešte nie je vybraté. Pripomenul, že ide o nomináciu ministra vnútra. Je však presvedčený, že by mal takúto pozíciu zastávať "hrdý policajt", ktorý pracoval a prešiel reálnym výkonom.

Pellegrini má za sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Polícia SR)

Čo sa týka nominácií na štátnych tajomníkov, Pellegrini rešpektuje návrhy partnerov. "Počkajme si na ich reálny výkon," apeloval. Po určitom čase vo funkciách podľa neho budú vedieť aj ministri i premiér Robert Fico (Smer-SD) povedať, či si zvolení štátni tajomníci riadne plnia úlohy.

Pri rozhodnutiach v Európskej únii treba vnímať aj dôsledky pre Slovensko

Vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pred odchodom na samit EÚ v Bruseli vníma predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) ako prejav toho, že pri akýchkoľvek rozhodnutiach v EÚ bude hájiť záujmy Slovenska. Treba podľa neho vnímať aj dôsledky pre našu krajinu. Pellegrini zároveň vyhlásil, že Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine.

"Na jeho vyjadreniach nevidím nič, čo by sa odkláňalo od toho, že Slovensko by nejakým spôsobom mierilo preč z EÚ alebo z NATO. Je rozumné, že by sa očakávalo do budúcna iniciovať už aj nejaké mierové rokovania," povedal na tlačovej konferencii Pellegrini. Ficove vyjadrenia skôr vníma ako prejav, že pri rozhodovaniach v EÚ bude hájiť záujmy SR. Zdôraznil, že nemôžeme byť len pasívnymi prijímateľmi rozhodnutí, ale musíme vnímať aj dosahy na Slovensko.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Pre šéfa Národnej rady (NR) SR je dôležité, že premiér odchádzal so stanoviskom parlamentného európskeho výboru, ktoré konštatuje, že SR bude pokračovať v pomoci Ukrajine. Pellegrini je však presvedčený, že Slovensko už nemá kapacity vojensky pomáhať Ukrajine. Pomáhať sa podľa neho bude naďalej v humanitárnej oblasti alebo v rámci inej technickej pomoci. "Pravdepodobne už nepôjde o smrtiace zbrane alebo raketové systémy, pretože tie sme už zo svojich kapacít uvoľnili. Pokiaľ si má Slovensko zachovať akú-takú mieru vlastnej obranyschopnosti, už žiadne veľké kapacity na vojenskú pomoc technickými zbraňami nemá," povedal Pellegrini.

Fico pred odchodom na samit pred európskym výborom povedal, že bude podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine. Vládny kabinet je podľa neho pripravený poskytovať humanitárnu pomoc. Zároveň deklaroval, že nepodporí odkaz na ďalší balíček sankcií voči Rusku, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy dosahov na Slovensku.

Parlament by mohol zasadnúť k vládnemu programu 14. novembra

Národná rada (NR) SR by mohla k programovému vyhláseniu vlády (PVV) zasadnúť už 14. novembra. Pripustil to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Závisieť to však bude od toho, ako rýchlo sa vláde podarí ho pripraviť. Pripomenul vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý by chcel mať otázku PVV a dôvery vláde vyriešenú do 17. novembra.

"Vnímam ambíciu novej vlády byť v tomto efektívny a nenaťahovať tvorbu PVV na extrémne dlho alebo využiť celých 30 dní," uviedol Pellegrini s tým, že kabinet a ministri potrebujú pracovať. Ak by vláda predložila program parlamentu neskôr ako 14. novembra, rokovať by sa o ňom mohlo začať nasledujúci týždeň. Pripomenul, že v zmysle ústavy by mala vláda program predložiť do 30 dní od jej vymenovania. Prezidentka SR vymenovala kabinet v stredu (25. 10.).

Pellegrini má za sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pellegrini tiež poznamenal, že vláda sa musí rýchlo vysporiadať aj so štátnym rozpočtom. Avizoval, že NR SR k tomu zasadne zrejme po schválení PVV. Predpokladá, že minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) stiahne aktuálny návrh rozpočtu. "Musí padnúť rozhodnutie zo strany vlády, či ideme do rozpočtového provizória a pripravíme riadny rozpočet niekedy v januári, februári, alebo sa vláda pokúsi pripraviť riadny rozpočet teraz," uviedol Pellegrini s tým, že nejde o tragédiu a štát sa s tým vysporiada.

Otázku rozpočtu, urgentných návrhov z rezortov a iných prípadných zmien podľa jeho slov začnú riešiť hneď po návrate premiéra zo samitu v Bruseli. Čo sa týka harmonogramu riadnych schôdzí parlamentu, budúcoročný sa podľa neho urobí ľahšie ako ten do konca roka. Predstaviť by ho chcel po dohode vedenia NR SR do konca novembra. Avizoval, že by mal vyzerať štandardne tak, ako bývalo zvykom.

Viac o téme: Polícia NRSRPeter PellegriniBranislav Zurian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu