Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výber Zuriana ako šéfa inšpekcie preverí čas, zhodli sa Gašpar a Spišiak

Branislav Zurian Zobraziť galériu (3)
Branislav Zurian (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Čas preverí výber Branislava Zuriana ako nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Vo štvrtkovej diskusnej relácii TV JOJ Na hrane sa na tom zhodli predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) i člen tohto parlamentného výboru Jaroslav Spišiak (PS). Ďalší člen výboru, Juraj Krúpa (SaS), mieni, že Zuriana diskvalifikujú viaceré dôvody.

archívne video

Verejné vypočutie Branislava Zuriana, kandidáta na funkciu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (Zdroj: Topky/Maarty)

"Je to skúsený policajt, ktorý má všetky odborné predpoklady na post šéfa policajnej inšpekcie. Dajme mu teraz priestor, aby dokázal, že ju bude dobre riadiť," zdôraznil Gašpar. Spišiak nepovažuje za dôležité prezentovať svoj osobný názor na Zurianovo menovanie. "Dôležité bude sledovať či bude robiť tak, ako sľúbil na vypočutí pred brannobezpečnostným výborom, či bude dodržovať zákon, ako sa bude správať voči policajtom," upozornil Spišiak. Krúpa sa obáva, že Zurianovo menovanie vyvolá ďalšie pnutie v policajnom zbore, u nového šéfa ÚIS vidí konflikt záujmov, poukazuje pritom napríklad na to, že bol obvinený z toho, čo vyšetruje práve inšpekcia, ktorú má teraz riadiť. Vyčíta mu i ukrývanie sa v Bielorusku, rovnako i absenciu bezpečnostnej previerky. "Je isté, že ju dostane?" pýta sa Krúpa.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (3)
Tibor Gašpar  (Zdroj: Topky/Maarty)

Diskusia sa viedla aj o obsadení vedenia SIS a polície. V prípade riaditeľa tajnej služby Gašpar deklaroval, že nepozná meno kandidáta, ani okruh tých, z ktorých sa má vyberať. "Predpokladám, že s tým menom príde predseda vlády SR Robert Fico po tom, ako sa dorieši programové vyhlásenie vlády ako priorita súčasnosti," dodal. Krúpa zdôraznil, že po tom, čo boli obvinení predchádzajúci dvaja šéfovia SIS, musí stáť na čele "tajných" osobnosť, ktorá bude rešpektovaná a dôveryhodná v zahraničí a rozptýli pochybnosti o spoľahlivosti SIS.

Juraj Krúpa
Zobraziť galériu (3)
Juraj Krúpa  (Zdroj: Topky/Maarty)

Zatiaľ nejasný je aj kandidát na riadny mandát prezidenta Policajného zboru. Krúpa si myslí, že sa na tento post testuje práve dočasne poverený šéf polície Rastislav Polakovič, tento scenár je možný aj podľa Gašpara. Spišiak má opačný názor, naznačil, že koalícia môže mať problémy nájsť vhodného človeka. "Vhodného z hľadiska loajality, ktorá je pre stranu Smer dôležitejšia ako profesionalita," vyhlásil. Gašpar pripomenul, že ministerstvo vnútra patrí podľa koaličnej dohody Hlasu-SD.

Viac o téme: Jaroslav SpišiakTibor GašparJuraj KrúpaBranislav Zurian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu