Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Snažíme sa zostaviť rozpočet do konca roka, nechcem provizórium, povedal Kamenický

Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - S rozpočtovým provizóriom na Slovensku nie sú skúsenosti a môžu pri ňom nastať rôzne komplikácie. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) sa mu preto chce vyhnúť, zároveň ho však v súčasnej situácii nemôže vylúčiť. Provizórium začne platiť, ak parlament do konca roka neschváli rozpočet na ďalší rok.

"My sa snažíme zostaviť rozpočet tak, aby bol schválený ešte do konca roka. Na tom robia všetci ľudia na ministerstve financií a či bude provizórium alebo nebude, bude závisieť samozrejme aj od politickej zhody na rozpočte," uviedol Kamenický vo štvrtok po rokovaní vlády.

VIDEO

Ladislav Kamenický o aktuálnej situácii vo vláde (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Zopakoval, že rezort financií sa bude snažiť na budúci rok o konsolidáciu na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) tak, ako to jeho strana avizovala ešte pred voľbami. Predtým, ako si dajú dokopy všetky čísla súvisiace s rozpočtom, nechcel bližšie komentovať konkrétne opatrenia.

"My robíme na opatreniach na príjmovej aj výdavkovej strane. Môžem povedať, že určite chceme riešiť to, čo zaujíma ľudí. Trináste dôchodky, budeme riešiť problémy s hypotékami a samozrejme budeme chcieť, aby napríklad banky, ktoré mali enormné zisky, boli solidárne s ľuďmi na Slovensku," priblížil Kamenický s tým, že "na stole" je aj možnosť zavedenia bankového odvodu.

Minister financií má do týždňa pripraviť návrh riešenia

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) má na najbližšie rokovanie vlády 8. novembra predložiť návrh postupu riešenia vysokých úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch. Vo štvrtok ho k tomu zaviazala vláda.

"Musím povedať, že celková situácia s hypotékami sa stáva kritickou. Úroky v bankách pre ľudí, ktorí si berú hypotéky, sa pohybujú niekde na úrovni už okolo a vyše 5 %," upozornil po rokovaní vlády Kamenický.

Pripomenul, že jeho strana sa už pred voľbami zaviazala, že bude tento problém riešiť. "My urobíme rôzne varianty. Musíme sa pozrieť, aký bude celkový dopad na rozpočet a dohodli sme sa aj s premiérom, že si k tomu sadneme v utorok pred vládou, aby sme už na vládu predložili nejaké konkrétne opatrenia, čo sa týka riešenia hypoték," dodal minister financií.

O zdražovaní hypoték a možnom riešení tejto situácie hovorili pred voľbami viaceré politické strany

Predseda Smeru-SD a aktuálny premiér Robert Fico napríklad v júni upozornil, že banky na Slovensku budú mať v roku 2023 historický zisk na úrovni jednej miliardy eur. V tejto situácii by mali pomáhať ľuďom pri splácaní hypoték, a to prostredníctvom opätovného zavedenia štátnej bonifikácie hypotekárnych úverov a bankového odvodu. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Avizoval, že bonifikácia bude prvé, čo chce Smer-SD urobiť, ak bude po septembrových parlamentných voľbách v novej vláde. Štát by sa mal podľa vtedajšieho návrhu na takejto bonifikácii podieľať vo výške 2 %, banky 1 alebo 2 %. Platila by podmienka príjmu vo výške 1,3-násobku priemernej mzdy a maximálna výška úveru, na ktorú by sa vzťahovala pomoc, by bola 100.000 eur. Pomoc by fungovala päť rokov s tým, že ak by sa situácia na trhu stabilizovala, podmienky by sa zmenili.

Slovenská banková asociácia (SBA) v súvislosti s touto témou v minulosti upozorňovala, že úrokové sadzby hypoték reagujú najmä na cenu dlhodobých zdrojov, napríklad na vývoj výnosov dlhodobých 10-ročných slovenských štátnych dlhopisov, ktoré od roku 2022 vzrástli viac ako v iných krajinách eurozóny. "Zodpovedná konsolidácia verejných financií novej vlády tak v konečnom dôsledku môže mať pozitívny vplyv aj na vývoj úrokových sadzieb úverov na bývanie," uviedla SBA.

Viac o téme: RozpočetVládaKomplikácieMinister financiíProvizóriumLadislav KamenickýParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu