Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pracovníci v exteriéri by mali myslieť na prevenciu rakoviny kože

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ľudia pracujúci v exteriéri by mali myslieť na prevenciu rakoviny kože a primerane sa chrániť. Poukazujú na to Slovenská dermatovenerologická spoločnosť a Občianske združenie pacientov s dermatologickými malignitami v rámci osvetového projektu SunSafe pracovisko. Upozornili, že pravdepodobnosť vzniku napríklad nemelanómovej rakoviny je až trikrát väčšia u ľudí, ktorí viac ako päť rokov pracujú dlhodobo vystavení slnečnému žiareniu.

"Opakovaná nadmerná expozícia ultrafialovému žiareniu (UV) a hlavne opakované spálenie kože zvyšuje riziko vzniku malígneho melanómu. Na druhej strane chronická expozícia UV žiareniu zvyšuje výskyt nemelanómovej rakoviny kože v čoraz mladších vekových kategóriách a ich výskyt celosvetovo stúpa," vysvetlila dermatologička Národného onkologického ústavu v Bratislave Zuzana Zelenayová.

Archívne video: SND spolupracuje na celonárodnom projekte na prevenciu rakoviny

SND spolupracuje na celonárodnom projekte na prevenciu rakoviny (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pre zníženie rizika vzniku rakoviny kože odborníci radia, aby sa pracovníci v exteriéri vyhýbali priamemu slnku, nosili ľahký priedušný odev, pokrývku hlavy a nezabúdali ani na ochranné okuliare. Dôležité je tiež používať krémy s ochranným faktorom minimálne 30. "Špeciálnu pozornosť je potrebné venovať tým častiam tela, ktoré sú viac vystavované slnku (uši, hlava, zátylok, pery, vrchná strana chodidiel a rúk)," vysvetlili. Radia tiež pravidelne si kontrolovať pokožku a absolvovať pravidelné odborné dermatologické vyšetrenie kože.

Iniciátori projektu poukázali na to, že množstvo pracovníkov v stavebníctve, poľnohospodárstve, rekreačnom priemysle alebo v službách strávi na slnku až 75 percent svojho pracovného času. Vyzvali všetkých zamestnávateľov, ktorých zamestnanci sú počas pracovnej doby vystavovaní slnečnému žiareniu, aby sa do projektu zapojili. "Podporou projektu získa zamestnávateľ edukačné materiály, pokyny k zlepšeniu ochrany zamestnancov pri práci na slnku a po dohode aj možnosť zorganizovať skríning kože pre svojich zamestnancov," ozrejmili.

Aktívnym partnerom projektu sa stalo aj mesto Pezinok, kde si v stredu počas celého dňa môžu dať ľudia u lekára skontrolovať znamienka. "Na preventívnom skríningu sa zúčastňujú mnohí zamestnanci mestského podniku služieb, mestskej polície, športovci či zamestnanci Pinelovej nemocnice, ktorí sú dôležitou súčasťou pezinskej komunity a svojou prácou prispievajú k chodu nášho mesta a my chceme byť ich oporou," ozrejmil primátor mesta Roman Mács.

Viac o téme: RakovinaMelanómRankovina kožeSunSafeNemelanómova rakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu