Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pokožka je zrkadlom vášho zdravia: Tieto varovania by ste ignorovať nemali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vaša pokožka je najviditeľnejšou časťou tela a každá zmena jej vzhľadu vám môže povedať veľa o vašom zdraví. Ak sa na vašom tele objavili modriny, tmavé škvrny alebo nemiznúce červené vyrážky, mali by ste spozornieť. Ide o vaše zdravie!

Zaujíma vás najmä to, čo hovorí vaša pokožka o vašom celkovom zdraví? Mali by ste sa zamerať najmä na týchto sedem vecí:

1. Červené a svrbivé vyrážky

Akákoľvek zmena v normálnom vzhľade kože sa dá nazývať vyrážka alebo začervenanie. Existujú však niektoré typy vyrážok, ktoré sú jednoducho výsledkom menšieho podráždenia kože a vyrážky, ktoré sú spôsobené základnými zdravotnými problémami. Je dôležité, aby ste ich vedeli rozlíšiť.

Pokožka je zrkadlom vášho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak ste si všimli, že vaše vyrážky už dlhší čas nemiznú a sú citlivé alebo svrbia, môže to znamenať, že máte zápal kože, známy aj ako dermatitída. Existujú aj prípady, keď sa u pacientov s celiakiou vyskytli práve takéto vyrážky, ktoré doplnili ešte aj pľuzgiere.

2. Motýlie vyrážky

Ako sme vyššie spomínali, existuje niekoľko druhov vyrážok a jeden druh z nich vyniká. Ide o tzv. motýlie vyrážky, ktoré sú jedinečné ich tvarom. Mnohí ľudia si ich v prvých dňoch mýlia s vyrážkami po spálení od slnka. Motýlia vyrážka často súvisí s chorobami, ako sú lupus alebo chronické ochorenie autoimunitného systému.

Pokožka je zrkadlom vášho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Suchá a svrbivá koža

Ak trpíte suchou pokožkou, nemusíte mať ihneď strach. Mnoho ľudí trápi práve suchá pokožka, ktorá nemusí hneď signalizovať vážny zdravotný problém. Väčšinou ide o výsledok suchého počasie, horúcich spŕch a drsných umývacích prostriedkov. Ak ste si všimli, že suchá pokožka u vás pretrváva dlhšiu dobu, rozhodne nevynechajte návštevu dermatológa. Možno je čas na to, aby sa na tento problém pozrel odborník a preskúmal ho hlbšie.

Napríklad chronická suchá pokožka môže byť príznakom ekzému. Ide o kožné ochorenie postihujúce väčšinou deti a často ho sprevádza astma alebo senná nádcha. Psoriáza je ďalšou chorobou, ktorá môže byť výsledkom suchej a šupinatej kože. Často sa spája s cukrovkou, depresiou a srdcovými chorobami. Bohužiaľ, pokiaľ ide o niektoré spomínané choroby, liek sa zatiaľ nenašiel.

4. Neobyčajný rast ochlpenia

Vlasy sú dôležitou súčasťou vašej pokožky, ktorá telo chráni pred chladom a prirodzene odvádza vlhkosť. Normálne sa nachádzajú na hlave, v podpazuší, hrudníku, spodnej časti a v okolí tváre. Ak ste žena a všimli ste si, že v inej oblasti vášho tela začali rásť chĺpky, bude najlepšie, ak sa necháte skontrolovať u lekára.

Pokožka je zrkadlom vášho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Nezvyčajný rast ochlpenia môže byť často spojený s ochorením polycystických ovárií (PCOS). Ide o hormonálne ochorenie bežné u žien v reprodukčnom veku a ovplyvňuje ich schopnosť otehotnieť. PCOS je charakteristické zriedkavými alebo predĺženými menštruačnými obdobiami, ako aj vyššími hladinami mužských hormónov, androgénov, teda náhodným výskytom ochlpenia.

5. Škvrny od slnka

Škvrny od slnka a pehy sú výsledkom neustáleho a nadmerného vystavovanie sa škodlivým slnečným lúčom. Obe sú výsledkom celoživotného poškodenia slnkom a môžu naznačovať zvýšené riziko rakoviny kože. Aby ste minimalizovali ich výskyt na pokožke, vždy, keď idete von, naneste širokospektrálny opaľovací krém s minimálne SPF 30.

Pokožka je zrkadlom vášho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Náhodné rany

Okrem škvŕn od slnka, aj malé zmeny na koži, ako sú náhodné materské znamienka a vyvýšené lézie, sú červeným signálom. Môže ísť o rakovinu kože! Predtým, ako navštívite odborníka, pozorne sledujte tieto zmeny kože. Zamerajte sa najmä na veľkosť, farbu a tvar. Napríklad vyrážky súvisiace s melanómom (druh rakoviny kože) majú zvyčajne nepravidelné tvary, ktoré sa často vyvíjajú. Líšia sa aj farbou v rozmedzí od odtieňov hnedej až po čiernu a niekedy aj bielu a červenú.

7. Nadmerné jemné bledé chĺpky

Mnoho ľudí vie, že príznaky rakoviny kože sa objavujú na pokožke. Niektorí však vedia, že príznaky súvisiace s kožou môžu mať aj iné typy rakoviny. Napríklad konkrétny stav nazývaný získaná hypertrichóza lanuginosa je charakterizovaný jemnými bielymi chĺpkami rastúcimi na tvári. Tento problém na tvári sa môže vyskytovať, aj keď ide o vnútorný malígny nádor spojený s rakovinou močového mechúra, hrubého čreva a pľúc.

Pokožka je zrkadlom vášho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages)

Zvyklo sa hovorievať, že kto sa dlho obdivuje v zrkadle, tak je samoľúby. V prípade zdravotných problémov, ktoré vám môže indikovať pokožka, by ste sa v zrkadle mali obzerať a všímať si každú zmenu. Ak nejakú uvidíte, neváhajte kontaktovať dermatológa alebo iného odborníka.

Viac o téme: ZdraviePokožkaVarovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu