Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lekárky radia: Ženy, ak toto nerobíte so svojimi prsiami, tak okamžite začnite!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Keď sa povie starostlivosť o pleť, väčšina žien sa zameria najmä na pokožku na tvári či krku. Úplne však ignoruje dôležitú časť svojho tela. Dermatologičky tvrdia, že rovnakú starostlivosť by ste mali venovať aj pokožke na prsiach.

"Je nevyhnutné si uvedomiť, že pokožka pŕs je rovnako dôležitá ako pokožka na iných častiach tela," upozornila v rozhovore pre Huff Post osteopatická lekárka a dermatologička Annette LaCasseová z Michiganu. "Je citlivá a môžu ju ovplyvniť rôzne faktory, ako je vystavenie UV žiareniu, hormonálne zmeny a starnutie." Dermatologička Ife Rodneyová sa pridáva a tvrdí, že oblasť pŕs je náchylná na vystavenie tesnému oblečeniu, treniu a slnečnému žiareniu, čo by mohlo ovplyvniť integritu pokožky.

Lekárky radia: Ženy, ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vďaka pravidelnej starostlivosti o pokožku vašich pŕs môžete predísť aj vážnym ochoreniam, ako je napríklad rakovina. Existuje totiž predpoklad, že vďaka starostlivosti sa prsníkov budete dotýkať dôkladnejšie a častejšie, a tak môžete včas zachytiť zmeny na koži. 

Pokožka na prsiach je veľmi citlivá

Koža je najväčším orgánom tela a jej hĺbka sa môže pohybovať od veľmi tenkej, napríklad na perách, až po veľmi hrubú, ako sú chodidlá, vysvetlila Asfa Akhtarová z Cleveland Clinic na Floride. "Pokožka prsníkov je jemná a tenká. Produkcia mazu, ktorý vyživuje pokožku vlastnými lipidmi, je v koži prsníkov v porovnaní s hlavou a tvárou nižšia." Kvôli tomu je pokožka náchylnejšia na suchosť, spáleniny a zmeny súvisiace s vekom.

Prsia tiež podliehajú hormonálnym výkyvom počas puberty, menštruácie, tehotenstva a menopauzy, čo môže ovplyvniť textúru a citlivosť ich pokožky a spôsobiť strie. V dôsledku starnutia zvykne pokožka na prsiach stratiť elasticitu a pevnosť, čo zase vedie k ochabnutiu a vráskam. 

Lekárky radia: Ženy, ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozor na agresívne chemikálie v prípravkoch

Najlepšie je začať čistením pŕs jemným čistiacim prostriedkom s vyváženým pH na odstránenie nečistôt a potu. Následne hydratujte pomocou hypoalergénneho produktu bez parfumov. Najvhodnejšie je používať hydratačné prípravky s prísadami ako kyselina hyalurónová alebo glycerín. Rovnako môžete skúsiť spevňujúce sérum alebo krém. Stačí hľadať produkty s kyselinou hyalurónovou, peptidmi a antioxidantmi, ktoré podporujú pevnosť a pružnosť. Aplikujte opaľovací krém s ochranným faktorom 30 alebo vyšším na oblasť pŕs, najmä ak sa chystáte byť vonku dlhší čas. Je potrebné sa vyhnúť opaľovaniu a spáleniu od slnka, pretože to môže viesť k poškodeniu kože a zvýšiť riziko rakoviny kože. 

Vyhnite sa tiež agresívnym chemikáliám, abrazívnym exfoliantom a chemickým peelingom, ktoré môžu poškodiť jemnú pokožku pŕs. Ak sa snažíte otehotnieť alebo už ste tehotná či dojčíte, mali by ste sa vyhnúť používaniu produktov s retinolom. 

Viac o téme: PokožkaDermatologičkaPrsia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu