Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Oplatí sa vôbec? TOTO má byť cena jednodňovej diaľničnej známky! Porovnanie so zahraničím

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: NDS a.s.)

BRATISLAVA – Oplatí sa, alebo neoplatí? Najneskôr v marci budúceho roka by sme mali mať na Slovensku, ako aj vo zvyšku krajín Európskej únie, k dispozícii jednodňové diaľničné známky. Tie chýbali mnohým motoristom, ktorí tieto zmeny určite ocenia. Jej cena sa však bude líšiť krajinu od krajiny. Na Slovensku by sa mala oplatiť.

archívne video

Dobrá správa: Od februára 2020 sa začne predávať 365-dňová diaľničná známka

Nová jednodňová diaľničná známka by nemala stáť viac ako 5 eur a 40 centov.  Ako upozornil portál topspeed.sk, cena jednodňovej diaľničnej známky totiž nesmie presiahnuť 9 percent ročnej známky. Tá na Slovensku aktuálne stojí 60 eur. 

Prepočet platí v prípade, ak sa dovtedy nezdvihnú ceny diaľničných známok. Aktuálne majú vodiči možnosť zakúpiť si u nás minimálne 10-dňovú známku, ktorá ich vyjde 12 eur. A to aj v prípade, že po diaľnici potrebujú ísť len „na otočku“ v priebehu jedného dňa. Jednodňová známka im tak u nás ušetrí peknú sumu.

D1 Budimír Bidovce
Zobraziť galériu (2)
D1 Budimír Bidovce  (Zdroj: TASR František Iván)

Táto rovnica neplatí len pre Slovensko. Rovnako to bude fungovať aj vo zvyšku krajín Európskej únie. Od ceny ich ročnej známky si tak viete už teraz vypočítať približnú cenu tej jednodňovej. V susednom Rakúsku má napríklad jednodňová známka v roku 2024 stáť 8,60 eura. V predaji bude však stále aj 10-dňová verzia, ktorá vás vyjde 11,50 eura. V Slovinsku zasa ročná známka pre klasické osobné autá stojí 117,5 eura, čiže denná známka nebude drahšia ako 10,6 eura. Týždňová známka však stojí až 16 eur.

Aktuálne ceny diaľničných známok na Slovensku:

  • diaľničná známka s ročnou platnosťou je platná od 1. januára príslušného kalendárneho roka, alebo odo dňa jej úhrady v príslušnom kalendárnom roku, do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka – 60 EUR
  • diaľničná známka s 365-dňovou platnosťou je platná 365 dní vrátane dňa určeného užívateľom vymedzených úsekov ciest – 60 EUR
  • diaľničná známka s 30-dňovou platnosťou je platná 30 dní vrátane dňa určeného – 17 EUR
  • diaľničná známka s 10-dňovou platnosťou je platná 10 dní vrátane dňa určeného – 12 EUR
Viac o téme: Diaľničná známkaJednodňová diaľničná známka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu