Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Motoristi, pozor: Tešíte sa na jednodňovú diaľničnú známku? Zrejme bude dôvodom zdražovania!

(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Getty Images)

BRATISLAVA – Už koncom marca by sme mali mať na Slovensku, ako aj vo zvyšku krajín Európskej únie, k dispozícii jednodňové diaľničné známky. To určite ocenia mnohí motoristi, ktorí sa len výnimočne potrebujú prepraviť po spoplatnenej ceste. Cena na Slovensku bude oproti okolitým krajinám priaznivá, avšak má to háčik.

V súčasnosti majú motoristi k dispozícii viaceré varianty elektronických známok. A to 10-dňovú za 12 eur, 30-dňovú za 17 eur alebo 365-dňovú za 60 eur. Na základe nariadenia Európskej únie k ním má pribudnúť jednodňová známka. Nová legislatíva by mala byť na Slovensku platná od 25. marca 2024.

Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil na D1 rýchlosť o 30 km/h (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj )

Diaľničná známka s jednodňovou platnosťou bude platná do 24.00 hodiny príslušného dňa a jej cena bude u nás 5,4 eura. Priaznivá cenovka potešila mnohých motoristov, vyššia cena by však ale aktuálne ani byť nemohla. Dosiahneme ňou totiž maximálny 9-percentný limit vo vzťahu k cene ročnej diaľničnej známky, čo vyžaduje legislatíva EÚ.

Novinka spôsobí pokles príjmov

Podľa analýz zavedenie novej diaľničnej známky spôsobí pokles príjmov pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), keďže časť motoristov ju bude využívať namiesto doterajších drahších známok. Negatívny dopad na NDS z dôvodu novej diaľničnej známky by mal byť v budúcom roku na úrovni zhruba 6,5 milióna eur a v blízkej dobe nás tak zrejme bude čakať zdražovanie.

"Vzhľadom na predpokladané znížené výnosy správcu výberu úhrady diaľničnej známky spôsobené zavedením nového typu tohto užívateľského poplatku je smerom do budúcna potrebné valorizovať ceny jednotlivých typov diaľničných známok za účelom dosiahnutia relevantného a konštantného výnosu pre správcu výberu úhrad diaľničných známok,“ uvádza v dokumente k legislatíve rezort dopravy.

Aj zavedenie novej známky znamená výdavky navyše. Jednorazové náklady pre NDS sa odhadujú v maximálnej výške 850-tisíc eur. "Uvedená zmena zahŕňa v sebe najmä procesy centrálneho dohľadu a riadenia akosti, poskytovania informácií v súvislosti s aktualizáciou portálu a front-office materiálov a ostatné súvisiace náklady. Tieto výdavky sú už zahrnuté v rámci schváleného rozpočtu NDS," tvrdí ministerstvo dopravy.

Ceny sa diaľničných známok sa naposledy zvyšovali minulý rok, kedy 365-dňová známka stúpla z 50 eur na 60 eur. Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky sa pohybuje od 50 do 200 eur a od 100 eur do 500 eur v správnom konaní. Diaľničné známky platné na Slovensku majú elektronickú podobu. Ide o poplatok za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, ktorý je viazaný na určité časové obdobie bez ohľadu na prejdenú vzdialenosť, resp. počet jázd.

Viac o téme: Diaľničná známkaJednoňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu