Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kaliňák má dvojnásobný dôvod na radosť! Posun v známej kauze: Štát sa mu nakoniec musel ospravedlniť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Robert Kaliňák je späť. V štvrtej vláde Roberta Fica by mal zastávať post ministra obrany. Dne už poznáme oficiálne mená všetkých kandidátov na ministrov, prezidentka Zuzana Čaputová verejne oznámila, že nevymenuje jedného z nich, Kaliňák to však nie je. Okrem vidiny návratu do vládnej funkcie má ešte jeden dôvod na radosť – štát sa mu ospravedlnil za nezákonne vznesené obvinenie.

Robert Kaliňák po stretnutí strany odpovedá na otázky nominácie na post ministra (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

O posune v prípade Roberta Kaliňáka informoval portál Aktuality.sk. Bývalého ministra vnútra zadržali policajti Národnej kriminálnej agentúry minulý rok v apríli. Kaliňák bol obvinený spoločne s predsedom Smer-SD Robertom Ficom, bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom v kauze Súmrak. Obvinenie sa týkalo založenia zločineckej skupiny a z ďalších skutkov, ako je vyzradenie daňového tajomstva a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Kaliňák dokonca skončil za mrežami. 20. apríla 2022 ho sudca Špecializovaného trestného súdu poslal do vyšetrovacej väzby. V cele pobudol do 13. mája, Najvyšší súd SR ho po sťažnosti prepustil. Významný posun nastal v novembri toho roku, keď Generálna prokuratúra obvinenia v Súmraku zrušila. Stalo sa tak cez dobre známy paragraf 363.

Kaliňák má dvojnásobný dôvod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Rok po začiatku Kaliňákovej väzby požiadal jeho advokát ministerstvo spravodlivosti o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody. Od štátu žiadal, aby sa Kaliňákovi ospravedlnil za nezákonné trestné stíhanie, zadržanie a väzbu. V prípade, že by sa tak nestalo, chcel požadovať peňažnú náhradu nemajetkovej ujmy v maximálnej výške 35-tisíc eur.

Posun nastal v celej veci práve v týchto dňoch. Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Peter Sepeši v stredu rozhodol, že rezort sa Robertovi Kaliňákovi ospravedlňuje za nezákonne vznesené obvinenie, ktoré bolo zrušené generálnou prokuratúrou na základe paragrafu 363, nezákonné zadržanie a väzbu.

Žilinka hovorí o pranierovaní 

Po tom, ako sa štát Kaliňákovi ospravedlnil, sa k celej veci vyjadril aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Žilinka hovorí o útokoh, ktoré sprevádzali rozhodnutia generálneho prokurátora, ktorými došlo podľa § 363 Trestného poriadku k zrušeniu nezákonných rozhodnutí o trestnom stíhaní obvinených v kauze ´obchodovanie s informáciami zo spisu Gorila´ a v kauze Súmrak. Podľa neho boli tieto útoky "bez vecných a právnych argumentov, úplne ignorujúce zistené zásadné porušenia zákona v postupoch a rozhodnutiach OČTK (rozhodnutia sme jasne a zrozumiteľne vysvetlili a sú zverejnené na webe Generálnej prokuratúry SR) a vedené sústavne a s jasným cieľom – spochybňovať, diskreditovať a manipulovať." 

 

PRAVDA ZOSTANE VŽDY LEN PRAVDOU Spomínate si, aké ÚTOKY zo strany niektorých mienkotvorných médií a politikov...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Thursday, October 19, 2023

"Tieto dve kauzy nemajú spoločné len to, že postupy a rozhodnutia OČTK boli nezákonné, že nezákonnosť väzobného stíhania obvinených konštatoval Najvyšší súd SR a nezákonné trestné stíhania obvinených boli reparované až postupom podľa § 363 Trestného poriadku. Spája ich aj to, že ZA NEZÁKONNÉ TRESTNÉ STÍHANIE a VӒZBU sa obvineným Jaroslavovi H. a Robertovi K. musel OSPRAVEDLNIŤ ŠTÁT prostredníctvom Ministerstva spravodlivosti SR (stalo sa tak v septembri 2022, resp. októbri 2023)," uviedol Žilinka. Podľa neho musí byť pranierovaný ten, kto porušil zákon a nie ten kto na takéto porušenie zákona poukáže a prijme opatrenia na jeho odstránenie. Úrad špeciálnej prokuratúry na sociálnej sieti informoval, že trestné konanie vo veci pokračuje.

Viac o téme: Obvinenie Robert KaliňákSúmrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu