Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ústavný súd rozhodne v kauze Gorila a zničenia nahrávok SIS

Ústavný súd SR Zobraziť galériu (2)
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie sťažnosť, ktorá sa týka povinnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila. Sťažovateľom je Zoltán Varga, ktorého byt tajná služba v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala.

archívne video

Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR (Zdroj: TASR/František Iván)

Najnovšie rozhodnutie prijal senát ÚS na zasadnutí 13. decembra a nasleduje po obnove konania v tejto veci. ÚS povolil obnovu konania 12. októbra tohto roka, a to "v rozsahu namietaného porušenia základných práv navrhovateľa nesplnením povinnosti SIS vyradiť a zničiť primárne a sekundárne výsledky použitia informačno-technických prostriedkov v dispozícii SIS, ktoré boli získané v súvislosti s vydaním rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave". Týka sa to Vargových ústavných sťažností z rokov 2012 a 2015.

Ústavný súd rozhodne v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Príkazy SIS na odpočúvanie bytu v rokoch 2005 a 2006 odobril bratislavský krajský súd. Toto rozhodnutie neskôr ÚS zrušil ako nelegálne, pričom Vargovi dal za pravdu, že boli porušené jeho práva na ochranu súkromia či súdnu ochranu. Jeho sťažnosť v časti nesplnenia povinnosti SIS zničiť výsledky odpočúvania však ÚS vtedy odmietol. Po obnove konania sa ňou tak ÚS opäť zaoberá a rozhodne o nej.

Porušenie práva sťažovateľa na súkromie v súvislosti s odpočúvaním konštatoval v roku 2021 aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Podľa súdu v Štrasburgu je možné, že materiály z odpočúvania týkajúce sa Vargu má stále tajná služba, čo však nebolo možné zistiť vzhľadom na povahu týchto tajných informácií.

Viac o téme: RozhodovanieNahrávkySISKauza GorilaÚstavný súd Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu