Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Drucker ho ospevoval, Kiska s ním mal problém: Rezort dopravy má riadiť syn známeho speváka! Čo o ňom vieme?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Raz mu to nevyšlo, no zrejme má druhý pokus. Nominantov na ministrov novej vlády za Smer-SD stále oficiálne nepoznáme. Zoznam má od utorka na stole prezidentka Zuzana Čaputová, tá sa opakovane kvôli nemu stretla aj s Robertom Ficom, no o menách potenciálnych ministrov za víťaznú stranu sa stále len špekuluje. Jedným takým je aj meno Jozefa Ráža mladšieho.

Robert Kaliňák po stretnutí strany odpovedá na otázky nominácie na post ministra (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Meno Jozef Ráž si mnohí spájajú najmä s lídrom rockovej skupiny Elán. Jozef Ráž mladší, ktorý sa spomína ako nádejný minister dopravy za stranu Smer-SD, je jeho synom. Bratislavský podnikateľ v oblasti gastronómie a hotelierstva vlastní v hlavnom meste niekoľko firiem.

Drucker ho ospevoval, Kiska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

V médiách sa však jeho meno už v minulosti objavovalo najmä v spojitosti s politikou. Ráž mladší v minulosti pôsobil na ministerstve obrany, neskôr na Slovenskej pošte. Bolo to ešte v čase, kedy jej šéfoval Tomáš Drucker. Po parlamentných voľbách v roku 2016 sa Drucker stal ministrom zdravotníctva v tretej vláde Roberta Fica. Na ministerstvo si so sebou zobral aj Ráža, ktorého prácu poznal a bol s ňou spokojný a urobil z neho šéfa služobného úradu. V tom čase Ráž pôsobil aj v dozornej rade Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Veľký zlom nastal v roku 2018, keď po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej došlo k vládnej kríze a následnej rekonštrukcii vlády. Veľa sa vtedy špekulovalo o tom, kto si sadne do uvoľneného kresla ministra vnútra po odchode Roberta Kaliňáka. Obsadenie horúceho a ostro sledovaného postu vyvolávalo napätie. Po debatách nakoniec padol výber na Jozefa Ráža mladšieho. Pre mnohých prekvapivého adepta mal na ministra odporučiť sám Drucker, ktorý ho opisoval ako pokorného a spravodlivého človeka a hovoril o ňom v superlatívoch.

Peter Pellegrini však s týmto zoznamom nominantov na ministrov u vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku neuspel. Kiska mal okrem iného problém práve s osobou Jozefa Ráža. Úlohu mal zohrať jeho blízky vzťah s Robertom Kaliňákom. Sám Ráž priznal, že sa poznajú z motorkárskeho prostredia. Novým ministrom vnútra sa tak stal Drucker a na Ráža sa na nejaký čas zabudlo. Až doteraz sme o ňom v podstate nepočuli. Aktuálne sa však  jeho meno spomína v súvislosti s postom ministra dopravy v novej vláde Roberta Fica. Smer-SD ako jediná z trojice strán novej koalície nezverejnila zoznam nominácií.

Viac o téme: Minister dopravyJozef Ráž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu