Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nákladná doprava v auguste klesla: Naopak osobná prekročila vlaňajšie hodnoty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nákladná doprava v auguste 2023 opäť klesla, osobná doprava prekročila vlaňajšie augustové hodnoty o viac ako 10 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Podniky, ktoré boli na Slovensku evidované, v auguste 2023 v rámci nákladnej dopravy prepravili celkovo 18,1 milióna ton tovaru. Celkový pokles prepravených ton o 4,5 % bol ovplyvnený poklesom vo všetkých zložkách daného odvetvia s výnimkou železničnej prepravy.      

Archívne video:  Diaľnica na Zemplín by pomohla znížiť regionálne rozdiely

Diaľnica na Zemplín by pomohla znížiť regionálne rozdiely (Zdroj: TASR/Roman Hanc)
   

Železničná doprava tvorí takmer pätinu celého odvetvia nákladnej dopravy a oproti vlaňajším hodnotám vzrástla o 4,3 %. Viac ako dvojtretinový podiel na prepravených tonách tovaru tvorí cestná doprava a zásadne ovplyvňuje celkové parametre celého odvetvia. Po dvojcifernom medziročnom raste v minulom mesiaci boli objemy prepraveného tovaru po ceste v auguste opäť medziročne nižšie o 5,5 %.

Ukazovateľ charakterizujúci dopravu - výkony nákladnej dopravy a zohľadňuje aj prepravné vzdialenosti, medziročne poklesol o 1,2 % a dosiahol v ôsmom mesiaci 3,1 miliardy tonokilometrov. Zníženie výkonov ovplyvnil najmä pokles najazdených kilometrov vo verejnej nákladnej doprave. Ide o podielovo najväčšiu časť cestnej dopravy, ktorú realizujú dopravné firmy, teda spoločnosti s hlavným predmetom podnikania v doprave.

Počet cestujúcich v osobnej preprave vzrástol na 50,8 milióna

V súhrne za osem mesiacov roku 2023 bol objem tovaru v rámci nákladnej dopravy medziročne nižší o 8,9 %, po zohľadnení prepravných vzdialeností poklesli aj aktuálne výkony o 9,6 %. Počet cestujúcich v osobnej doprave v auguste 2023 medziročne vzrástol o 10,8 % a dosiahol 50,8 milióna osôb. Boli to takmer rovnaké hodnoty ako v auguste v roku 2019. Dvojciferný medziročný rast si aj naďalej udržala rozhodujúca cestná doprava, pričom rástla jej zložka doprava MHD, medziročne o 22,6 %. Vyššie hodnoty v preprave cestujúcich dosiahla aj vlaková doprava, medziročne ňou cestovalo viac o 7,8 %.

Výkony osobnej dopravy, ktoré zohľadňujú aj dĺžku ciest, dosiahli 921 miliónov osobokilometrov, medziročne boli vyššie o 6,8 % a zaznamenali tak najlepšie hodnoty v rámci roku 2023. Výkony medziročne rástli najmä v cestnej doprave, o 16,1 %, železničná doprava zaznamenala rast o 10,4 %. Výkony medziročne klesli iba v ostatnej doprave.

V súhrne za osem mesiacov osobnou dopravou cestoval vyšší počet cestujúcich o 14,8 % ako pred rokom a po zohľadnení prepravných vzdialeností sa dosiahol aj vyšší počet osobokilometrov takmer o 16 %.

Viac o téme: DopravaNákladnáOsobnáŠtatistický úrad SRAugust
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu