Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pellegrini začal otáčať: Prehovoril o možnej kandidatúre na prezidenta! Zákulisné dohody ale odmieta

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Namiesto kresla premiéra sa „uskromnil“ s kreslom šéfa parlamentu, no nie je vylúčené, že mieri ešte vyššie. V súvislosti s osobou Petra Pellegriniho sa čoraz viac špekuluje o možnej kandidatúre v prezidentských voľbách. Šéf Hlasu-SD takýto scenár v minulosti vylúčil, aktuálne však ráznu rétoriku zmiernil a jasné NIE nepovedal.

Pellegrini oznámil nominácie Hlasu-SD na ministrov novej vlády, on chce šéfovať parlamentu (Zdroj: Topky/Raman Leško)

Reči okolo kandidatúry Petra Pellegriniho na post prezidenta podporili svojimi vyjadreniami aj niektorí politici. Predseda SNS Andrej Danko cez víkend označil v TA3 kandidatúru šéfa Hlasu za prirodzený politický krok. Zároveň si tiež myslí, že v koalícii nebude pokoj, „pokiaľ jeden nebude premiér a druhý prezident“. Predseda KDH Milan Majerský zasa v utorok v Na telo PLUS povedal, že by ho Pellegriniho kandidatúra neprekvapila a predpokladá, že šéf Hlasu aj kandidovať bude. „Zrejme ho politické strany, s ktorými bude teraz v koalícii, podporia na to, aby išiel do toho a bude silným protikandidátom pánovi Korčokovi alebo ďalším,“ povedal Majerský.

Pellegrini začal otáčať: Prehovoril
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Záujem kandidovať za prezidenta zatiaľ oficiálne potvrdili diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš a aj ďalší bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Pellegriniho meno v súvislosti s prezidentským úradom padalo už aj pred parlamentnými voľbami. Priali mu aj prieskumy. Podľa dát agentúry Focus zverejnených ešte v septembri by si voliči v prípade, že by sa v druhom kole ocitol Pellegrini v súboji s Ivanom Korčekom, vybrali za hlavu štátu lídra Hlasu. Volilo by ho 58 percent voličov. On sám však ešte v septembri kandidatúru jasne vylučoval.

Aktuálne však už z jeho ústa také jasné NIE nezaznieva. „Prieskumy sú z augusta, uvidíme, aké budú inokedy. Ja sa budem teraz sústrediť na to, aby vznikla stabilná vláda, aby si naši nominanti od prvého dňa začali robiť svoju prácu,“ uviedol v utorok pri predstavovaní nominantov strany Hlas na ministrov. On a ani vedenie strany vraj zatiaľ neprijali  žiadne rozhodnutie o tom, že by mal kandidovať na post hlavy štátu. „Mrzí ma to, že to všade šumí, tu v centrále Hlasu to zatiaľ nešumí. Keď začne šumieť, tak vám to potom poviem,“ komentoval s úsmevom. Popretie z jeho úst však nezaznelo. „Samozrejme, môžem priznať jednu vec, že budem sledovať, ako sa bude vyvíjať spoločenská situácia a či by bol dopyt od občanov tejto krajiny na takúto kandidatúru. A keď budeme cítiť, že občania si to želajú, tak potom to začneme ešte len zvažovať,“ povedal.

Špekulovalo sa tiež o tom, že jeho kandidatúra má byť súčasťou zákulisnej dohody medzi Smerom a SNS. To však Pellegrini jasne odmietol. „Dohoda je uzavretá len na vznik vlády Slovenskej republiky a robiť dohody na niečo, čo je ešte úplne niekde ďaleko a nikdy neviete, ako dopadne, by bolo nelogické," povedal. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidatúraKandidát Peter PellegriniPrezidentHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu