Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Korčok už od septembra zbiera podpisy na kandidatúru: Zásadné oznámenie, čo chystá teraz?

Ivan Korčok Zobraziť galériu (4)
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Exminister zahraničných vecí a najnovšie aj možný občiansky kandidát na prezidenta Ivan Korčok už od konca septembra "pobehuje" po Slovensku a vo veľkom zbiera podpisy na svoju kandidatúru na post hlavy štátu. Po dvoch mesiacoch od oznámenia zámeru kandidovať na prezidenta verejnosti odprezentoval zásadne novinky. Čoho sa týkajú?

Ivan Korčok Stav zberu podpisov v kampani za prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Prezidentské voľby sa budú konať na budúci rok. V kampani sa chce Korčok venovať napríklad oblasti dobudovania štátu. „Máme viac ako 30 rokov od vzniku Slovenska, ale pokiaľ ide o dobudovanie štátu, zastali sme na pol ceste," skonštatoval s tým, že treba sfunkčniť mnohé procesy.

Uchopiť chce aj tému vlastenectva, ktoré sa podľa neho vytratilo z povedomia ľudí alebo je v slovníku určitej skupiny politikov, ktorí s týmto pojmom narábajú tak, že mnohí občania s tým nechcú mať nič spoločné. „Moderné vlastenectvo je téma, ku ktorej sa hlásim. Je to jedna z vecí, kde si myslím, že je šanca, aby sme spájali našu spoločnosť," povedal s tým, že Slovensko je roztrieštené vzhľadom na množstvo deliacich línií.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (4)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Korčok sa poďakoval za finančnú podporu kampane všetkým darcom. Informoval, že má na tento účel zriadený aj transparentný účet. Zámer kandidovať oznámil koncom augusta. Podpisy na občiansku prezidentskú kandidatúru zbiera aj diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (4)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb. Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Viac o téme: KandidatúraIvan KorčokPodpisové hárkyPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu